eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

4iG: jól haladnak a T-Systems megvételéről szóló tárgyalások

Az eredetileg tervezett időpontig lezárhatja a T-Systems Magyarország Zrt. megvételével kapcsolatos tárgyalásokat a 4iG Nyrt. A vállalat a vételhez részben kötvényt bocsát ki, részben tőkét emel - mondta el az informtaikai társaság elnök-vezérigazgatója, a X. Infotér konferencián rendezett pódiumbeszélgetésen. Jászai Gellért arról is beszélt, hogy három év múlva egy évi 200-250 milliárd forint árbevételű, nemzetközi informatikai óriáscéggé válhat a 4iG.

Jászai Gellért, a 4iG igazgatóságának elnöke az Infotér konferencián elmondta: jól haladnak a T-Systems megvételéről szóló tárgyalások. Az átvilágítás első szakasza megtörtént, az eredetileg tervezett év végi időpontig a tranzakció lezárható. Ehhez a 4iG részben kötvényt bocsát ki (erre 30 milliárdos értékig van lehetősége), részben tőkét emel. Az igazgatóság rendelkezik továbbá egy 56 millió darabos tőkeemelési felhatalmazással - mondta az InfoRádiónak Korányi G. Tamás tőkepiaci szakértő, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője.

Most a megállapodások véglegesítése folyik az eladó Magyar Telekom Nyrt.-vel.

Jászai Gellértnek jelenleg 45 százalékos, tehát meghatározó többségi tulajdonhányada van a cégben. Arra a kérdésre, hogy a fentiek ezt hogyan érintik, azt válaszolta: nemhogy csökkenni fog a 4iG-ben lévő tulajdonrésze, hanem egyenesen növelni szeretné azt.

A 4iG Nyrt. 2018-ban közel 15 milliárd forintos árbevételt ért el, azonban az idén már az első fél évben ugyanekkora volt a bevétel, 1 milliárd forint fölötti pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) mellett. A harmadik negyedévre vonatkozó, de csak novemberben nyilvánosságra kerülő adatok további erősödést mutatnak majd.

Jászai Gellért elmondta: három év múlva egy évi 200-250 milliárd forint árbevételű, nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is működő informatikai óriáscéget szeretne látni, a 4iG jelenlegi marzs (EBITDA)-szinttel.

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy létrejön a magyar tőzsde ötödik blue chipje, azt válaszolta: nem szeretne címkéket, nem ez a célja, hanem hogy egy tekintélyes, nyereséges céget hozzon létre, amit, ha úgy alakul, a befektetők is díjaznak a tőzsdén - ismertette Korányi G. Tamás tőkepiaci szakértő.

Jászai Gellért arról is beszélt, hogy a 4iG vállalati stratégiája részben saját technológiai fejlesztéseken alapul, ezért több kutatás-fejlesztési programban, technológiai együttműködésekben is szeretnének részt venni - például a fintech, vagy a blockchain - területén. A másik pillér a vállalat stratégiájában a nemzetközi terjeszkedés, több nemzetközi nagyvállalattal is tárgyalnak együttműködésről "a világ keleti és nyugati feléből" is - tette hozzá.

A 4iG Nyrt. július 9-én írt alá szándéknyilatkozatot a Magyar Telekom Nyrt.-vel a T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásáról. A T-Systems Magyarország kis- és középvállalati értékesítési üzletága nem volt az ügylet része.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×