eur:
393.06
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Vége az evának, íme a menekülési útvonalak

Az adótanácsadó szerint többségében a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát fogják választani azok a vállalkozások, amelyek most még a jövőre megszűnő eva szerint adóznak.

Közeleg az eva kivezetése a magyar adórendszerből, így ezen adóforma helyett az érintetteknek egy másikat kell választani. Az InfoRádió által megkérdezett adótanácsadó, Fajcsák Gábor, az RSM adóigazgatója szerint a kata lesz majd a sláger.

"Egyéni vállalkozók választhatják a vállalkozói személyi jövedelemadót, de társasági formában - bt., kft. - ezt nem lehet választani. A kata az, amire még lehetőség van, illetve a kiva és a társasági adó áll még rendelkezésre" - sorolta a szakértő.

Szerinte

a vállalkozóknak azt kell megvizsgálni, hogy milyen bevételük, költségük és profitjuk van.

"A társasági adó az a tipikus és jellemző adónem, ahol az elért bevételek és a vállalkozással kapcsolatos kiadások különbözete az, ami adókötelezettséget eredményez, 9 százalékos mértékkel. Azonban amikor kiveszik a megmaradt profitot a vállalkozásból, akkor erre még egy 15 százalékos osztalékadót kell fizetni. Ezt azért fontos megjegyezni, mert ekkor még nem beszéltünk iparűzési adóról, fizetendő járulékokról, illetve a kivett fizetés utáni szja-ról" - figyelmeztetett Fajcsák Gábor.

A katáról szólva elmondta, teljesen más alapokon működik.

"A kata havi 50 ezer forint adókötelezettséget eredményez, ennek van egy 12 millió forintos éves felső határa,

ami miatt a korábbi evások egy részének nem biztos, hogy megfelelő lesz, annak a felső határa 30 millió forint volt" - mutatott rá Fajcsák Gábor.

Evakörben még majdnem 17 és fél ezren vannak, a szakértő szerint alapvetően azért a katát fogják választani a jövő évtől.

"A társasági adó és a kata között fognak dönteni, mégpedig úgy, hogy azok a társaságok, akiknek sok a költségük, a társasági adó felé fordulnak, de talán ők vannak kevesebben" - vélekedett.

Megjegyezte még, hogy

12 millió forintnyi bevétel fölött is lehet majd katázni, a határt átlépő részre 40 százalékos adómértéket kell fizetni

a havi 50 ezer forintos adó mellett, azonban még mindig lehet, hogy kevesebb ezt vállalni, mint a társasági adót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×