INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

eva

pénzügyminisztérium

adózás

Minden evás levelet kap az államtól, cselekedni kell

Minden evás levelet kap az államtól, cselekedni kell

Infostart

Evakalkulátort készített a Pénzügyminisztérium, mert az érintetteknek váltani kell január 1-jével, az evának ugyanis vége.

A héten kezdik tájékoztatni az egyszerűsített vállalkozói adó alanyait, akiknek a Pénzügyminisztérium segít a legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában. Mint ismert, 2020. január 1-jén megszűnik az eva - a mintegy 60 adófajta egyharmadával együtt -, miután a kormány átfogó adóegyszerűsítési programot indított. Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek korábban jelezte: a lépést az indokolja, hogy folyamatosan csökken az evások tábora, az adóhivatal legfrissebb, szeptember 13-i nyilvántartásában mindössze 17 467 evás szerepelt.

Eközben

több mint 350 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), és 41 ezren a kisvállalati adót (kiva).

Ez nem véletlen, hiszen a két adófajta igen kedvező lehetőségeket kínál. Így lassan a magyar cégek negyven százaléka a két adónem valamelyikét alkalmazza. Ráadásul a kiva mértéke 2020. január elsejével a mostani 13 százalékról 12 százalékra csökken. A változással ötmilliárd forint maradhat az érintett vállalkozásoknál.

Az államtitkár szerint

a több alkalmazottat foglalkoztató kis és közepes cégeknek mindenképpen érdemes elgondolkodniuk a váltáson.

A napokban nyilvánossá válik egy evakalkulátor és egy döntési segédlet. Ezek alkalmazásával minden érintett átgondolhatja, kiszámíthatja, hogy jövőre melyik adózási formát érdemes választania.

Amennyiben az evás nem lép, jövő január elsejétől – automatikusan – az általános szabályok szerint
adózik majd. Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy

december 31-ig választható a kata vagy a kiva.

Ehhez a két adófajtához bármikor lehet csatlakozni: az érintett a bejelentkezést követő hónap első napjától már katásként vagy kivásként fizetheti meg a közterhet.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018