eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin
Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Szépek a számok, de még csak kergetjük Nyugat-Európát

A jelentős keresetnövekedés ellenére a magyar átlagbérek továbbra is lemaradásban vannak a munkavállalási szempontból célpiacnak számító országok nettó bérszintjéhez képest – mondta az InfoRádiónak a Takarékbank vezető elemzője. Horváth András hozzátette, a különbség úgy is jelentős, hogy Németországban vagy az Egyesült Királyságban drágább a megélhetés.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján májusban a bruttó és a nettó átlag keresetek 11,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, az áprilisi 9,0 százalék után ismét kétszámjegyű volt a növekedés. A bruttó átlagkereset 374 ezer 700 forint volt a közfoglalkoztatottak nélkül, a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 242 ezer 300, a kedvezményeket is figyelembe véve 249 ezer 800 forint volt.

Hiába nőnek harmadik éve kétszámjegyűen a bérek, ez továbbra is kevés ahhoz, hogy az európai bérszinteket beérjük, fogalmazott Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az InfoRádiónak.

A felzárkózás azonban kiemelkedően dinamikus: 2015 óta a rendszeres bérek 50,4 százalékkal nőttek a hazai munkaerőpiacon, ami több mint ötszöröse a nyugat-európai bérnövekedésnek.

A hazai – e havi – átlag bér körülbelül 1150 euró bruttóban, míg például az egyik fő munkavállállasi célpiacnak számító Németországban 3900 euró, de az Egyesült Királyságban 2930 euró jelenleg, mutatott rá a szakember. Jól látható tehát, hogy a különbség 2-3-szoros még mindig, igaz, volt ez 4-5-szörös is nem túl régen.

Az életszínvonal kifejezésére jóval alkalmasabb, az IMF által kiadott adatok alapján a vásárlóerő-paritással korrigált hazai átlagbér (az első negyedévben) 1802 dollár volt, míg a német 3057 dollár,

jegyezte meg érdekességképp Horváth András.

A Takarékbank elemzéséből kitűnik, hogy akkor indulhatna meg a visszaáramlás a hazai munkaerőpiacra, amennyiben a munkavállalási célpiacnak számító országok nettó bérszintjének közel 80 százalékát elérnék a keresetek. Ettől azonban jóval elmaradnak a hazai számok, a bruttó német béreknek a 40-45 százalékos szintjén tartunk, ami iparáganként jelentős mértékben eltérhet, jegyezte meg a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×