eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma
Egy utas kiválasztja a megvásárolni kívánt bérletet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegy- és bérletkiadó automatájának kijelzőjén a 4-es metró Kelenföldi vasútállomás megállójában 2014. május 8-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Bejelentés: privatizálja a kormány a tömegközlekedés egy részét

A tervek szerint 2021 januárjától integrált rendszerben, magánszolgáltatók bevonásával működne a közösségi közlekedés Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Uniós kötelezettség Magyarország számára a piacnyitás a tömegközlekedés terén, ezt kötné össze a kormány egy hatékonysági fejlesztéssel - mondta el az InfoRádióban Érsek István, a közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár.

"Szeretnénk, ha olyan rendszer alakulna ki, amely élhető környezetet tesz lehetővé. Ennek kialakítása során elsődleges szempont az, hogy

a rendszert egy egységként tekintsük, beleértve a kötött pályás és a buszos személyszállítás integrált működését"

- fogalmazott Érsek István.

Az informatikai egységesítés 2020. december 31-ével zárul le, ezzel párhuzamosan zajlik a piacnyitás előkészítése, a pályáztatások előkészítése.

Át kell alakítani a teljes közösségi közlekedési rendszert

A piacnyitás részleteiről szólva Érsek István elmondta, nem csökkenhet az utasok biztonsága és kényelme a teljesen átalakított, rugalmas rendszerben, amelyben a Volán- és a MÁV-szolgáltatókon kívül más cégek számára is lehetővé válik a közösségi személyszállítás.

"Kormányzati döntés alapján egy hét nagy-, illetve hét kis régiót tartalmazó modell előkészítése zajlik, ezzel kapcsolatban

dolgoznak az egységes jegyrendszer bevezetésén, a menetrendek átalakításán is"

- tette hozzá.

Az új szisztémának már idén is láthatók lesznek részeredményei, de az érdemi munkát 2020-ban végzik el, és 2021 januárjától a mostani elképzelések szerint egy, a maitól gyökeresen eltérő közlekedési rendszerrel találkozhatnak majd az utasok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×