eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Már a spájzban van a marokkói és az algériai krumpli

Afrikából is hozhatnak Magyarországra krumplit idén, hogy ne alakuljon ki itthon burgonyahiány - mondta az InfoRádiónak Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja. Ismert, egy év alatt 66 százalékkal drágult itthon a krumpli ára.

A hazai készletek fogyóban - ha nem kifogyóban - vannak; Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja az InfoRádióban elmondta, az árak is alátámasztják ezt.

"Nehéz megbecsülni, hogy milyen importkészletek vannak még raktáron.

A francia forrásból érkező burgonya kapcsán már egy-két évvel ezelőtt volt meglepetés, amikor a franciák elhíresztelték, hogy elfogyott a burgonya, és márciusban és áprilisban is szállítottak még. Emögé nem nagyon látunk be, de a többi, meghatározó országból érkező burgonya elég lesz, az árak növekedése számottevően már nem valószínű" - részletezte Murai György, utalva arra, hogy az elmúlt egy évben 66 százalékkal drágult a krumpli ára.

Úgy látja, hogy

ha Európából nem lehet fedezni az igényeket, egy-két héten belül megjelenik a piacon az afrikai eredetű burgonya.

Ez nálunk újburgonyaként fog szerepelni, de nem a megszokott, foszlós héjú burgonya lesz, hanem az, amit szeptember-október táján szoktunk meg - tette hozzá.

Az

afrikai importút egyébként viszonylag új, 4-5 éves,

a kereskedők megtalálták rá az itthoni felvevőpiacot. Afrikán belül Marokkóról, Algériáról lehet beszélni küldő országként.

A magyar újburgonya - a fóliás - április táján lehet a polcokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×