eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A 8-as számú főút Várpalotát délről elkerülő új szakasza Inota városrésznél. A 2018 márciusában megnyitott 2x2 sávos autóút-szakasz jelentősen csökkentette a városon áthaladó gépjármű-forgalmat és rövidítette a nyugat-dunántúli városokba tartók menetidejét. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nagy változások jönnek a 8-as főúton

Megkezdődhet a veszprémi elkerülő szakasz fejlesztése, új kapcsolatot kap a sportközpont is, amely 2022-ben kézilabda Európa-bajnoki mérkőzéseknek ad otthont.

A fejlesztés célja egyrészt az útburkolat felújítása és megerősítése 11,5 tonnás teherbírásra; másrészt az elkerülő négysávosítása; illetve a lámpás csomópontok kiváltása különszintű csomópontokkal - írja a magyarepitok.hu. A 8-as főút fejlesztésének első üteme a Veszprémtől keletre eső litéri leágazás, valamint a várostól délre fekvő balatonfüredi leágazás közötti 7,3 kilométeren valósul meg két szakaszon.

Az első szakaszt 2021 decemberéig kivitelezik 4,5 kilométeren a litéri csomóponttól , a második szakasz 2022 év végéig valósul meg a balatonfüredi elágazásig tartó 2,8 kilométeres szakaszon.

Az új út kétszer két sávon, fizikai elválasztással és külön szintű csomópontokkal jön létre. A beruházásban különszintű csomópontok születnek a jelenleg jelzőlámpával működő füredi és almádi leágazásnál. Emellett a Veszprém keleti határában fekvő, jelenleg is különszintű, budapesti csomópont is átépül. A jövőben a füredi és a csatári csomópont közötti szakasz fejlesztését is tervezik.

Az első szakasszal párhuzamosan elkészül a 8-as és a 82-es utakat összekötő út is, ami a városi szabadidő- és sportközpontot szolgálja majd ki. A két főút összekötése azért fontos a városnak, mert az épülő uszodával és jégcsarnokkal, valamint a Veszprém Aréna bővítésével új szabadidő- és sportközpont jön létre, melynek biztosítani kell a közúti megközelítését.

Veszprém számára azért is fontos a fejlesztés, mert 2022-ben kézilabda Európa-bajnoki mérkőzéseknek ad otthont a város, 2023-ban pedig Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×