INFORÁDIÓ 
2019. június 27. csütörtök
László

dió

kártevő

veszély

kórokozó

Budapest, 2012. november 6. Egy dolmányos varjú (Corvus cornix) diót készül feltörni egy autó szélvédőjén 2012. november 6-án, Budapesten. MTI Fotó: Földi Imre

Nem menekülhet a dió a kártevők elől

Infostart

Bajban vannak a diófák. A veszélyről és a védekezési lehetőségektől a Fejér Megyei Kormányhivatal adott tájékoztatást.

Magyarországon eddig is voltak a diónak őshonos kártevői és kórokozói, mint például a gyökereket rágó és pusztító cserebogár, de a nagy farontó lepke és a kis farontó lepke is súlyos károkat tud okozni – derül ki a Fejér Megyei Kormányhivatal szakemberei által a duol.hu számára összeállított válaszból.

A dió kártevői közül eddig az őshonos almamoly okozta a legtöbb gondot,

melynek hernyói károsítják a gyümölcsöt.

A globális áruforgalomnak és a hazaérkező, növénygyűjtő turistáknak köszönhetően Magyarországon is megjelentek a kártevők új, úgynevezett idegenhonos vagy – más szóval – adventív fajai.

Ezeknek a felbukkanása az emberi nemtörődömségnek köszönhető.

Új diókárosító molylepkefaj a dióaknázó fényesmoly, melynek első példányait 2017. augusztus 24-én fedezték fel.

Azonban még ezeknél is veszélyesebb, nagy kárt okozó fajok is léteznek. Ilyen például a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletiscompleta). Ez a faj is, mint az előző, Amerikából érkezett hozzánk, és most ez okozza a legnagyobb problémát a diótermesztőknek. Károsítása nyomán a dióbél ehetetlen lesz, összezsugorodik, megfeketedik, megpenészesedik.

Több tucat termelő Fejér megyében

Fejér megyében jelenleg 29 termelő foglalkozik diótermesztéssel, összesen 197 hektáron. A diótermesztés főleg Etyek, Lovasberény és Alsószentiván környékére jellemző.

Nyitókép: Egy dolmányos varjú (Corvus cornix) diót készül feltörni egy autó szélvédőjén 2012. november 6-án, Budapesten. MTI Fotó: Földi Imre
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018