INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

költségvetés

államháztartás

portfolio

csiki gergely

Minek köszönhető a költségvetési rekordtöbblet?

Minek köszönhető a költségvetési rekordtöbblet?

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Példátlan szintű az államháztartás januári többletének mértéke – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője azután, hogy a szaktárca közölte: az év első hónapját több mint 240 milliárd forintos többlettel zárta a központi költségvetés. Csiki Gergely szerint az eredmény a gazdaságfehérítő intézkedések hatását is mutatja.

Az elmúlt években gyakori volt, hogy a Pénzügyminisztérium többletről számolt be, azonban a 2019 januárjának eredménye így is páratlan, 240 milliárd forinttal zárta a hónapot a költségvetés – tájékoztatott Csiki Gergely, a Portfolio elemzője, hozzátéve: ez részben annak köszönhető, hogy idén januárban mintegy 200 milliárd forinttal több adóbevétel folyt be az államkasszába, mint 2018-ban.

A szakértő azt is kiemelte:

223 milliárd forintos bevétel érkezett az EU-tól, a kifizetések pedig csupán 89 milliárd forintot tettek ki, így az uniós egyenleg is többletet mutatott.

Csiki Gergely szerint Varga Mihály pénzügyminiszter kijelentése, miszerint idén teljesülhet a 2019-re kitűzött hiánycél, nem elrugaszkodó elképzelés. Mint mondta: jól megalapozott az idei költségvetés, hiszen a tavalyi bázis erős volt, köszönhetően a magasabb gazdasági növekedésnek és a vártnál nagyobb adóbevételeknek köszönhetően. Az elemző kiemelte a gazdaságfehérítő intézkedések szerepét is.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Minek köszönhető a költségvetési rekordtöbblet?
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018