INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

mnb

jelzáloghitel

szigorítás

Budapest, 2017. május 15. A Magyar Nemzeti Bank főépületének személybejárata és cégtáblája a főváros V. kerületében, a Szabadság tér 9-ben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Döntött az MNB: újabb szigorítás jön a jelzáloghiteleknél

Infostart

Októbertől 25 százalékosra nő a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató.

Októbertől tovább szigorodnak a jelzálog-hitelezésre vonatkozó szabályok a Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelent rendeletmódosítása szerint. A hitelintézeteknek a jövőben még az eddiginél is több hosszú távú forrást, jelzáloglevelet kell majd tartaniuk a mérlegeikben a lakossági jelzáloghitelek mögött - írja a Napi.hu.

A jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatót (jmm) 2015 óta tervezi bevezetni a jegybank annak érdekében, hogy javuljon a bankoknál az úgynevezett lejárati összhang, vagyis a hitelek és a betétek futamideje közötti különbségek csökkenjenek. A hitelintézetek ugyanis korábban jellemzően rövid távú lekötött betétekből finanszírozták a hosszú, gyakran több évtizedes lejáratú hiteleket is, ami kockázatos volt.

A jmm-et végül 2017 áprilisától vezették be, akkor még 15 százalék volt a mértéke, vagyis a lakossági jelzáloghitel-állomány 15 százalékának megfelelő jelzáloglevél-forrást írtak elő a bankok számára. Tavaly októberben szigorítottak a mértéken, azóta 20 százalékos ez az arány,

az idén októberben pedig tovább emelkedik 25 százalékosra.

Az elvárt futamidő is nő, 2017 áprilisában még elég volt legalább egyéves futamidejű jelzálogleveleket vásárolni, tavaly októbertől kétévesre nőtt a futamidő, az idén októbertől pedig már minimum hároméves hitelpapírokat kell tartaniuk a hitelintézeteknek.

A jegybank mindig azzal indokolta a szigorításokat, hogy az élénkülő lakáshitelezés miatt van rájuk szükség.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018