eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Magyar Nemzeti Bank főépületének személybejárata és cégtáblája a főváros V. kerületében, a Szabadság tér 9-ben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Döntött az MNB: újabb szigorítás jön a jelzáloghiteleknél

Októbertől 25 százalékosra nő a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató.

Októbertől tovább szigorodnak a jelzálog-hitelezésre vonatkozó szabályok a Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelent rendeletmódosítása szerint. A hitelintézeteknek a jövőben még az eddiginél is több hosszú távú forrást, jelzáloglevelet kell majd tartaniuk a mérlegeikben a lakossági jelzáloghitelek mögött - írja a Napi.hu.

A jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatót (jmm) 2015 óta tervezi bevezetni a jegybank annak érdekében, hogy javuljon a bankoknál az úgynevezett lejárati összhang, vagyis a hitelek és a betétek futamideje közötti különbségek csökkenjenek. A hitelintézetek ugyanis korábban jellemzően rövid távú lekötött betétekből finanszírozták a hosszú, gyakran több évtizedes lejáratú hiteleket is, ami kockázatos volt.

A jmm-et végül 2017 áprilisától vezették be, akkor még 15 százalék volt a mértéke, vagyis a lakossági jelzáloghitel-állomány 15 százalékának megfelelő jelzáloglevél-forrást írtak elő a bankok számára. Tavaly októberben szigorítottak a mértéken, azóta 20 százalékos ez az arány,

az idén októberben pedig tovább emelkedik 25 százalékosra.

Az elvárt futamidő is nő, 2017 áprilisában még elég volt legalább egyéves futamidejű jelzálogleveleket vásárolni, tavaly októbertől kétévesre nőtt a futamidő, az idén októbertől pedig már minimum hároméves hitelpapírokat kell tartaniuk a hitelintézeteknek.

A jegybank mindig azzal indokolta a szigorításokat, hogy az élénkülő lakáshitelezés miatt van rájuk szükség.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×