eur:
394.12
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tehenek fejés közben a 80 férőhelyes karusszelben állnak a Dorogi úti szarvasmarha telepen. A hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft.-ben 2000 tehén 18,7 millió liter tejet adott az 2017-es évben, a társaság éves árbevételének 38-40 százaléka a tej eladásából  származik, amit itthon értékesítenek. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI / Oláh Tibor

Tej Terméktanács: Emelni kell a hazai nyerstejárakat

Uniós összevetésben ismét romlik a hazai nyerstej árpozíciója, mert valamennyi környező ország felvásárlási ára magasabb a hazainál - mondta az InfoRádiónak a Tej Terméktanács elnöke. Mélykuti Tibor szerint a magyar termelők fennmaradása érdekében szükség van a nyerstej átvevői árának emelésére.

A klímaváltozás miatt jelentősen csökkent a tejtermelés és a termékek beltartalmi értékei is - legmarkánsabban a zsír és a fehérje. Észak és Nyugat Európában 12-14%-os termeléscsökkenés volt látható, és a takarmányozási rendszer is visszaesett. (A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleménye erre is kitér.) Valószínű, hogy

jónéhány terjtermelő meg fogja szüntetni a tevékenységet

- állapította meg Mélykuti Tibor, a Tej Terméltanács elnöke.

Magyarországi hatások

Mélykuti Tibor bízik benne, hogy Magyarországon nem fog visszaesni a tejtermelés. Szerinte ezt csak akkor lehet megoldani, ha

az elkövetkezendő négy hónapban a nyerstej árát megemelik. Ehhez az kell, hogy az átadói árak emelekedjenek, és hogy a kiskereskedelmi láncok is emeljék a termékárakat.

2016 szeptemberében még 62-64 forint volt a tejár, de a komoly emelések hatására decemberre már 90 forint volt - emelte ki a Tej Terméltanács elnöke.

Elmondta azt is, hogy a kormánytól komoly támogatást fog kapni az ágazat 2018-ban is, ez segíteni fog a tejtermelőknek, de ezen kívül a feldolgozói ipar is fejleszt folyamatosan. Jövő év elejétől a tartós tejek áfakulcsa öt százalékra mérséklődik.

"A magyar alapanyagot szeretnénk felhaszálni. Nagyon fontos, hogy magyar termékeket vásároljanak a fogyasztók, illetve a kiskereskedelmi láncok"

- hangsúlyozta.

Hogyan hathat ez a fogyasztói árakra?

Mélykuti Tibor szerint valamilyen szinten emelkedhetnek a fogyasztói árak, ez függ attól, hogy a kiskereskedelmi láncok milyen profitot szereznek a termékeken.

"A zsíros termékek vonatkozásában a feldolgozóipar 10-12%-os emelést szeretne, a többi termék esetében pedig 5-7%-ot.

A kiskereskedelmi láncok fogják eldönteni, hogy az átadói áremelés növekedését tovább fogják hárítani a fogyasztókra, vagy sem" - vélekedett a Tej Terméktanács elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×