eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Drágulni fog több tejtermék

A tejföl és a vaj ára mintegy 10 százalékkal, a többi tejtermék ára pedig körülbelül 5-7 százalékkal emelkedhet szeptember elsejétől - mondta az InfoRádiónak a Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor.

Jövő év elejétől a tartós tejek áfakulcsa öt százalékra mérséklődik. A Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor az ESL és az UHT tejeknél a fogyasztói árak 8-10 százalékos mérséklődésére számít 2019. január 1-től. Addig azonban áremelkedés jöhet.

A klímaváltozás miatt jelentősen csökkent a tejtermelés és a termékek beltartalmi értékei is - mondta az InfoRádióban a szakember. Növelni kell az átadói árakat, hogy a termelők magasabb összegeket kaphassanak a nyers tejért. Emellett júliustól folyamatosan emelkedett - mára 35 százalékot meghaladó mértékben - az üzemanyag, a gáz és az elektromos áram ára, ami komoly problémát okoz a tejfeldolgozó iparnak. Ez is indokolja az átadói árak emelését.

A zsíros termékek, a tejföl és a vaj esetében 10%-os, a többi terméknél pedig 5-7%-os emelés várható

- prognosztizálta Mélykuti Tibor. Hozzátette: a magasabb zsírtartalmú termékek ára az európai tejhiány miatt már tavaly is emelkedett.

Szakértők nem tartják kizártnak, hogy az európai tejhiány miatt karácsonyig akár ki is fogyhatnak a boltok a vajból. Emiatt további áremelkedés is lehet. Az Európai Bizottság adatai szerint

a nagykereskedelemben már most is 19%-kal drágábban kapható a vaj, mint egy éve.

Idén június közepén 5,8 eurót kértek a nagykereskedők egy kilogramm vajért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×