eur:
392.88
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pxhere

Öt meglepő folyamat a 2008-as világválság után

A pénzügyi világ összeomlása után rengetegen jósoltak olyan gyökeres változásokat, melyek akkor elkerülhetetlennek tűntek. Eltelt tíz év, és kiderült, hogy nem voltak azok, sőt.

Tíz éve Amerikában robbant ki a 2008-as gazdasági világválság. Van öt olyan - részben csak amerikai - következmény, amely elég meglepő - írta az mfor.hu a Financial Times véleménycikke alapján. A pénzügyi kataklizma után sokan jósoltak olyan változásokat, melyek abszolút elkerülhetetlennek tűntek, de egy évtized után mégis pont az ellenkezőjük jött össze.

1. Fellendült a hitelezés

Tíz évvel ezelőtt a befektetők és a pénzintézetek kénytelenek voltak megtanulni, hogy a túlzott tőkeáttétel veszélyes lehet. Az amerikai jelzáloghitel-piac csökkentette a tőkeáttétel mértékét, csakúgy, mint a bankszektor és a fedezeti alapok, de összességében a hitelezés fellendült: tavaly az USA-ban a GDP 217 százalékára nőtt, ami közel 40 százalékkal magasabb, mint 2007-ben volt.

2. Nem lettek kisebbek a bankok

A Lehmann Brothers összeomlása után erősödtek fel a szólamok, hogy a mammutbankokat fel kellene darabolni. Ehhez képest ma a nagy intézmények még nagyobbak lettek: tavaly Amerika 5 vezető bankja kezelte a banki eszközök 47 százalékát, a 2007-es 44 százalékkal szemben, és a befektetési alapok legfölső 1 százalékánál van az eszközök 45 százaléka.

3. Az amerikai pénzügyi szektor erősebb, mint valaha

A súlyos kudarc után az USA szerepe nem csökkent a pénzügyi szektorban, ma az amerikai befektetési bankok a dealek arányában, a saját tőke megtérülésében és a részvények árának alakulásában is túlszárnyalják az európaiakat.

4. Dőzsölnek az árnyékbankok

Kiderült, hogy óriási, rendszerszintű kockázatokkal jár a homályos befektetési eszközökkel való tömeges zsonglőrködés. A szabályozók megígérték, hogy lecsapnak a nem banki pénzügyi intézményekre, ezek azonban mégsem tűntek el. Óvatos becslések szerint ma a szektor 45 ezer milliárd dollár értéket képvisel, a világ pénzeszközeinek 13 százalékát kezeli. 2010-ben még 28 ezer milliárd dollár volt a szektor értéke.

5. Elmaradtak a börtönbüntetések

Amikor tíz éve "úgy hullottak a hitelezők, mint a legyek", mindenki biztosra vette, hogy lesznek bankárok, akik börtönbe jutnak. De míg több bankot összesen több mint 321 milliárd dollárra bírságoltak meg az elmúlt évtizedben, addig csak azok a pénzügyesek kerültek rács mögé, akik olyan bűncselekményeket követtek el, melyek nem kapcsolódtak közvetlenül a krízishez.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×