eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Megszólalt az MNB a forint történelmi mélypontja kapcsán

Nem osztja a jegybank a kormányszóvivő véleményét.

A szerdai napot 326 felett kezdte a forint, aztán egy délelőtti gyengülési hullám már 327,3-ig repítette az eurót. Kora este egy újabb forintesés kezdődött, amivel 328 fölé ugrott az euró, azaz minden idők leggyengébb forintárfolyama alakult ki. Csütörtök délelőtt azután új történelmi mélypontot ért el az árfolyam, 328-as szint felett állt és

már a 329-es szint felé araszol a forint az euróval szemben.

Az MNB csütörtök délutáni közleménye szerint "törvényi mandátumának megfelelően a Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Álláspontját a Monetáris Tanács a múlt héten ismertette közleményében és a hozzá kapcsolódó inflációs jelentésben. Az MNB elnöke a Költségvetési Tanács tagjaként folyamatosan tájékoztatja a kormányt a makrogazdasági környezetről és annak változásairól. Nem osztva Kovács Zoltán kormányszóvivő véleményét, az MNB sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni".

A magyar gazdaság állapota és teljesítménye nem ad okot a forint gyengülésére – mondta Kovács Zoltán kérdésre válaszolva, a hétvégi uniós csúcs előtti csütörtöki sajtótájékoztatón. Emellett elképzelhetőnek nevezte, hogy spekulációs folyamatok állnak a forintgyengülés hátterében. Hozzátette,

a kormány vizsgálja ezt a bizonyos spekulációt, és ennek fényében deríti fel, mi a teendő.

Hozzátette, hogy az árfolyam-politika az MNB felügyelete alá tartozik.

Az MNB közleménye valószínűleg igyekszik megnyugtatni a piacokat, ugyanakkor elzárkózik a spekulációkkal kapcsolatos reakcióktól.

A jegybank a forint árfolyammozgásával kapcsolatban korábban többször leszögezte: az árfolyam alakulása csak egyik tényezője az inflációs prognózisnak, a jegybank egyetlen "horgonya" az infláció. Még akkor is, ha az olajárak emelkedése, illetve egyéb piaci folyamatok miatt átmenetileg magasabb lehet a hazai infláció a korábban vártnál.

Csütörtökön egyébként Varga Mihály is megszólalt a forintgyengüléssel kapcsolatban, és azt mondta: "a magyar családok és Magyarország védve van a devizaspekulációtól". A pénzügyminiszter az MTI-nek a Joint Venture Szövetség üzleti ebédje után arról beszélt, hogy helyes lépés volt a kormány részéről a devizahitelek forintosítása, és így a magyar családok és az ország is védve van a devizaspekulációtól.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×