eur:
393.18
usd:
367.57
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Orczy-negyed támogatási szerződésének aláírásán a józsefvárosi polgármesteri hivatalban 2018. március 7-én.
Nyitókép: Mónus Márton

Három és fél éves mélypontra gyengült a forint

Korrekcióra és a forint erősödésére számít a pénzügyminiszter, aki szerint az erősödő árfolyammozgást a gazdaság legfontosabb mutatói is indokolják. Varga Mihály szerint nincs szükség a dél-európai országokban látott válságintézkedésekre.

Varga Mihály csütörtöki reggel az M1-en a forint árfolyamával kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormány a piaci helyzethez alkalmazkodik, árfolyamcélt nem tűzött ki.

A pénzügyminiszter arra számít, hogy a helyzet megnyugvásával a forint árfolyama visszakorrigál és stabilizálódik.

Mindehhez az is hozzájárul, hogy a piacok értékelik a magyar gazdaság kiegyensúlyozottságát és azt, hogy más feltörekvő államoktól eltérően Magyarországon nincs szükség válságintézkedésekre – tette hozzá.

Az MNB keddi bejelentését követően – mely után erősödni kezdett a forint – szerdán újabb gyengülés következett, a tendencia csütörtök reggel folytatódott. A gyors forintgyengülés után a stabilizálódás jelei látszottak a piacon: az euróval szembeni jegyzések 326,6-ról 325,9-ig visszasüllyedtek. A dollár jegyzése 282,2 körül ingadozik jelenleg a bankközi piacon. Csütörtök reggel az euró jegyzései hirtelen 325-ről 325,6-ig ugrottak, azaz újabb 3,5 éves mélypontra bukott a forint, és közel jár a 2015 elején kialakult 327,7-es történelmi mélypontjához. Este hét órakor az eurót 326,30 forinton, a dollárt 281,13 forinton, a svájci frankot 283,53 forinton, a japán jent pedig 2,5569 forinton jegyezték.

Beke Károly, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak azt mondta: hetek óta tart a forint gyengülése, és ez már csak kizárólag a hazai devizára jellemző. A régióban sem látni hasonló folyamatokat, és az folyamatot elindító, a feltörekvő piacokon történő eladási hullám is lassan véget ér.

Az MNB bejelentését követő erősödés szerinte azért volt csupán átmeneti, mert

a befektetők úgy látják, hogy alapvetően nem változott a nemzeti bank monetáris politikája.

Úgy tűnik, nem elég a forint árfolyamának stabilizálásához, hogy a jövőbeni szigorítás felé csak apró lépéseket tett a jegybank – emelte ki a szakértő. A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön kiadott jelentése, melyben megerősítették, hogy jövőre elérhető a 3 százalékos inflációs cél, is a forint gyengülésének adhatott újabb lökést – vélekedett Beke Károly.

A szakértő szerint fordulópont lehet, ha az euró árfolyama eléri a 330 forintot. „Soha nem volt azon a szinten a forint, és általában, amikor nincsenek már komoly technikai szintek, akkor ezekre a lélektani árfolyamokra szoktak figyelni” – magyarázta a Portfolio emelzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
2024. április 24. 07:13
×
×
×
×