eur:
393.54
usd:
369.36
bux:
65648.02
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem a péntek éjszakára kitűzött időpontban.

A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is "Ba1", felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással. A cég által érvényben tartott magyar besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől.

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

Ez nem is kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítőknek, hogy ha indokoltnak tartják az uniós szuverén adósok besorolásának felülvizsgálatát, azt az adott évben mikor kívánják végrehajtani, de azt nem, hogy a kijelölt időpontokban módosítsák is a soron következő országok adósosztályzatait vagy azok kilátását.

Menetrenden kívüli felülvizsgálatokra is van mód, olyan rendkívüli fejlemények esetén, amelyek azonnali minősítési lépést indokolnak.

Ennek alapján vonta meg Nagy-Britanniától június végén, soron kívüli intézkedéssel a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását a Standard & Poor's, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 4-én szerepelt - a cég akkor sem hajtott végre módosításokat -, legközelebb pedig november 4-én kerül sorra.

A londoni elemzői közösség többségi véleménye szerint valószínű, hogy a Moody's az idén visszaemeli Magyarországot a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába. A citybeli elemzők zöme azonban már a pénteki felülvizsgálati időpont előtt nagyobb esélyt adott arra, hogy a Moody's ezt a novemberi felülvizsgálaton teszi meg, egyebek mellett azért, mert ez a hitelminősítő csak tavaly november óta tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást a magyar osztályzatra, és az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje átlagosan 12-18 hónap.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének elemzői minapi esélylatolgatásukban emellett annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a jövő évi magyar államháztartási hiánycél lazább költségvetési alapállást jelez. A ház elemzői azt is valószínűnek nevezték, hogy a Moody's a felminősítés előtt szeretné látni, hogyan teljesít a magyar gazdaság a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni globális piaci sokk közepette.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings május 20-án - a három cég közül elsőként - már visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva. Az új osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A Moody's mellett jelenleg a Standard & Poor's is a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó, "BB plusz" szintű besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P magyar besorolásának kilátása stabil, és a londoni elemzők körében konszenzusos vélemény, hogy ez a cég az idén nem módosítja a magyar államadós-besorolást.

Ha azonban a Moody's novemberben a várakozásoknak megfelelően visszaemeli a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású sávba, az már elég lenne ahhoz, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország az idén ismét befektetésre ajánlott adóssá váljék. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy az adott szuverén vagy kereskedelmi adósosztályzatot befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

A Moody's osztályzatjavítása esetén a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×