eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Rossz hírünk van: évekig erős maradhat a svájci frank

Hiába túlértékelt a frank, egy ideig ne számítsunk jelentős gyengülésre, állítja Török Zoltán a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Az árfolyamrögzítés nem rossz módszere a devizahitelesek megsegítésének még akkor sem, ha egyébként inkább a problémák szőnyeg alá söprésének mondható. Török szerint Európa megúszhatja további államcsődök nélkül a következő éveket, de ehhez sok változáson kell keresztülesni.

A svájci frank egyensúlyi árfolyamszintjét ma valahol 1,37 körülire teszik az euróval szemben, ami nagyjából 200 körüli szintet jelent a forinttal szemben. Az, hogy ettől ilyen mértékben eltávolodott az árfolyam, nem tesz jó a svájci gazdaságnak, de védekezni ellene mindeddig értelmetlennek bizonyult - mondta Török Zoltán a Portfolio.hu olvasóinak kérdésére.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője rövidtávon nem is tudta sok jóval biztatni a devizahiteleseket: ameddig Európa - és mostanában az Egyesült Államok - adósságproblémája fennmarad, addig a svájci frank is felértékelt lesz. Márpedig az adósságprobléma nem orvosolható hosszú évekig. Mindazonáltal a jelenlegi túlértékeltsége a svájci franknak a következő hónapokban enyhülhet valamelyest. Õsszel a 210-220-as szintig mehet le az árfolyam, véli Török.

Annyiban azonban optimista a szakértő, hogy további gyors felértékelődést sem tart valószínűnek. A frank erősödésének jelenleg két technikai gátja van, az egyik a középtávú erősödő trendcsatorna széle, a másik pedig a korábbi történelmi rekord árfolyam szint. Ez az euró és a svájci frank viszonylatában valamivel az 1,14-es jegyzés alatt található. A paritás eléréséhez még több mint 10 százalékot kellene erősödni a franknak, és az elmúlt évek felértékelődési ütemének fennmaradásával is csak 2012 végére valósulhatna meg.

Az elmúlt hónapok statisztikái alapján már jól látható a gazdaság lassulása, a romló külkereskedelmi mérleg, a lassuló konjunktúra. Ebben a tekintetben már most is problémát jelent az erős frank. Sajnos jelenleg a frank az egyetlen igazi menedék-deviza, miután a dollárra rávetül az Egyesült Államok adósság-leminősítésének árnya, a japán jen túlzott erősödését pedig néhány hónappal ezelőtt jegybanki intervencióval állították meg.

Nem rossz módszer, de nem megoldás

Az árfolyamrögzítés nem rossz módszer a problémákkal küzdő devizahitelesek megsegítésére. Még akkor is, ha ez nem megoldás, csak a problémák szőnyeg alá söprése - véli Török. Ugyanakkor az adósságproblémának, legyen az hazai devizaalapú lakáshitel vagy görög államadósság, egyetlen megoldása van: az adósság csökkentése, vagyis svájci frank hitel esetében annak a visszafizetése. Akkor nem lesz a devizahitel probléma Magyarországon, ha ezek a hitelek, legalábbis nagy volumenükben végleg kifutnak.

A magyar államra is igaz, hogy akkor nem lesz ennyire sérülékeny, ha az adósságrátát sikerül 20-30 százalékponttal mérsékelni. Ehhez pedig pénzügyi fegyelem szükséges. És hosszú évekig, évtizedekig. Mivel idén csak egyszeri intézkedésekkel tudja a kormány stabilizálni a költségvetést, jövőre szigorítani kell. Nagyjából a GDP 2,5-3 százalékkal kell javítani az államháztartás helyzetét, ez körülbelül 1000 milliárd forint. Rövidtávon ez a legnagyobb kihívás. Középtávon pedig a gazdaság élénkítése, az oktatás javítása, hosszabb távon pedig a demográfia folyamatok javítása. Az az ország, amelyik gyorsan tud növekedni, gyorsabban tudja letornázni az adósságrátáját.

Az erős frank a bankoknak is nehézségeket okoz, ám Török Zoltán ennek ellenére nem számít bankcsődre. A hazai bankok nagy részének külföldi tulajdonosai vannak, amelyek reputációs okokból sem engedhetik meg maguknak ezt, ráadásul rendelkeznek a szükséges pénzzel, hogy rendezzék a leánybankjuk helyzetét.

Másfelől, a hazai bankrendszer profitabilitása jelentősen megcsappant, és számos nagy kereskedelmi bank kénytelen veszteséges éveket elszenvedni. Ez nem tesz jót a hazai bankrendszer hitelezési hajlandóságának, és ezáltal a magyar gazdaságnak sem.

Görögország menthetetlen, Európa még nem

Török Zoltán bízik abban, hogy nem lesz több államcsőd Európában. A görög probléma sokkal súlyosabb, mint az összes többi. Görögország valójában menthetetlen, azaz nem kerülheti az államcsőd valamilyen formáját, de a többiek az EU segítségével túljuthatnak a nehézségeken.

Ez csak akkor lesz így, ha az EU sokkal komolyabban veszi önmagát, a rövidlátó politika háttérbe szorul, és fokozatosan csökken a nemzetállami szuverenitás. Mindezek mellett mind a bajba jutott és a bajba még nem jutott országok is gőzerővel hozzálátnak, vagy folytatják az államháztartási egyenlegük javítását. Ez a legtöbb országban valószínűleg a jóléti rendszerek lefaragásával, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésével, a társadalmi szolidaritás csökkenésével fog járni.

Az az Európa, amelyet ma ismerünk - a nyugat-európai jóléti társadalmak - megváltozik. Sokba kerül tehát Európa megmentése, de még többe kerül, ha erre nem kerül sor. Minél kevésbé ismerik el ezt fel az európai szavazópolgárok és politikusok, annál nagyobb az esélye az adósságproblémák elmélyülésének és újabb országcsődöknek.

A költségvetési kiigazítások kétségtelenül rontják a növekedési kilátásokat, de a recesszió visszatértére Európában nem számít Török. Sokkal inkább tartana attól, ha nem kerülne sor a nagy európai megszorításokra - igazából ez döntheti recesszióba a fejlett világot, véli a közgazdász.

Mibe fektessünk?

Török Zoltán néhány olvasói kérdésre megosztotta nézőpontját befektetési kérdésekről is. Õ jelenleg forintbefektetést választana elsősorban a magas kamat miatt. Másodsorban amerikai dollárt, ami jelenleg meglehetősen gyenge az euróval szemben, és pár éven belül 1,2-as szintet vár. Harmadsorban pedig ausztrál dollárt a magas kamat, és a további felértékelődési lehetőség miatt.

Ennek megfelelően nem csoda, hogy arra a kérdésére, mikor váltsa vissza az ember a nyaralási terveiből visszamaradt euróját, arra biztatott, hogy nem érdemes különösképpen spekulálni, a 270 körüli árfolyam alkalmas a visszaváltásra.

A részvénybefektetésekre vonatkozó kérdésekre a Raiffeisen Bank közgazdásza Blahó Levente részvényszakértő véleményét tolmácsolta: A Mol esetében mostanság regionális, szektorális alulteljesítést figyelhetünk meg, ami a viszonylag magas olajárak mellett nyomott árszinten tartja a papírt.

Véleményük szerint a 20 ezer forintos szintekhez közeledve egyre nagyobb marokkal kell venni a részvényt, mert ezeken a szinteken, illetve alatta már alulértékelté válik. Sajnos igazán optimistává csak 21 500 forint felett válnánk, és akár huzamosabb ideig is eltarthat, mire oda felér az árfolyam. Az augusztusi gyenge forgalom nem kedvez a kitörésnek. Ezzel ellentétben a stabil olajár kifejezetten kedvező jövőbeli lehetőségeket teremt a magyar olajvállalatnak.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×