eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Simor András megválik ciprusi cégétől - a sajtó nyomására?

Az elmúlt hetekben, hónapokban szinte az egész magyar sajtó Simor András jegybankelnök ciprusi bejegyzésű cégével volt tele, valamint azzal, hogyan csappanhatott meg az MNB elnökének vagyona több százmillió forinttal egyik évről a másikra. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ezekre reagálva az alábbi nyilatkozatot tette közzé.

"A Magyar Nemzeti Bank hitelességét szakmai tevékenysége és törvényben rögzített feladatainak teljesülése biztosítja. A személyemet ért támadások mindazonáltal közvetetten képesek veszélyeztetni a független jegybank hitelességét is. Annak érdekében, hogy a jegybank hitelessége ne sérüljön, az alábbiakat tartom szükségesnek elmondani:

A tulajdonomban álló külföldi társaság Cipruson, az Európai Unió tagállamában van bejegyezve és nem offshore cég. Vagyonnyilatkozatom kitöltésekor, megtakarításaim, vagyonom kezelésében a Magyar Köztársaság jogszabályai szerint jártam el.

Tény, hogy 2004. előtt - azaz Ciprus uniós csatlakozása előtt - ez az ország offshore centrumnak számított és abban az időben az én cégem státusza is más volt. Azonban 2004. előtt Magyarország is számos offshore cégnek adott otthont, sőt a rendszerváltás után a legnagyobb külföldi befektetések jelentős része is offshore cégként került hazánkba.

A sajtóban megjelentekkel ellentétben a valóság az, hogy külföldön lévő megtakarításaim forrása a jegybankelnöki kinevezésem előtt külföldön folytatott tevékenységem, illetve Magyarországon kívüli befektetéseim hozadéka volt. Vagyonomat tehát soha nem "menekítettem külföldre".

Tény az is, hogy a külföldön bejegyzett cégben meglévő tulajdonomat a hazai törvényeknek megfelelően minden esetben bejelentettem, vagyonnyilatkozatomban feltüntettem. Vagyonnyilatkozatom azért nem tartalmazta a cégemben lévő vagyon összegét, mert erre a nyilatkozat nem kérdez rá, abban kizárólag a cég nevét és a tulajdon arányát kell feltüntetni, melyet minden alkalommal megtettem.

A jövőben, a törvényi kötelezettségen túlmenően, vagyonnyilatkozatomban az egyéb közlendők között a hiányolt adatokat fel kívánom és fel is fogom tüntetni. Korábbi nyilatkozataimat pedig értelemszerűen módosítom, és ahol szükséges, kiegészítem. Azonban hangsúlyozni szeretném azt is, hogy a vagyonnyilatkozat célja a nyilatkozatra kötelezettek ellenőrizhetőségének biztosítása, azaz hogy azok, akik a köz szolgálatában állnak, ne gyarapíthassák vagyonukat illegális módon. Ez pedig esetemben nem áll és soha nem is állt fenn.

Megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak, ezért a társaságban lévő befektetéseket a lehetőségekhez képest leggyorsabban értékesítem, majd a társaságot megszüntetem, a befolyó összeget pedig hazautalom."

A sajtó a Népszavától a Népszabadságon át a Magyar Nemzeten át az alábbiakat írta a jegybankelnök cégéről:

Összeférhetetlenség az MNB elnökénél? - Népszava, március 7.

Hazatért szabadságáról Simor András, a jegybank elnöke és összehívta a Monetáris Tanács rendkívüli ülését, hogy megvitassák, milyen lépéseket tehetnek a forint érdekében - tudta meg a Népszava.

A lap szerint többekben megütközést keltett, hogy Simor András éppen azon a héten ment szabadságra, amikor a forint újabb mélyrepülésbe kezdett, és lényegében minden nap történelmi mélypontra került. Felróják neki - írja a Népszava -, hogy csak pénteken szakította meg szabadságát.

A Népszava felveti: lehet-e a jegybank elnöknek száz százalékos tulajdonában egy Cipruson bejegyzett, feltehetően offshore cég. A lap megjegyzi: Simornak - mint az vagyonnyilatkozatából kiderül - a ciprusi cég mellett 90 százalékos tulajdonában van egy pénzügyi tanácsadó cég is, a fennmaradó tíz százalékot felesége birtokolja. Az nem derült ki az MNB elnök vagyonnyilatkozatából, hogy származott-e jövedelme a két cégből, illetve, hogy ezek egyáltalán működnek-e - írja a Népszava.

Kárfolyam - Heti Válasz, március 26.

"A Simor András elleni támadások - melyek kiindulópontja, hogy az MNB-elnök ciprusi céggel rendelkezik - hátteréről több pletyka is napvilágot látott, de abban valamennyi megegyezik, hogy mindegyik a jegybankba teszi a Népszavában megjelentetett hírek forrását. Az egyik forgatókönyv szerint a támadásokat Simor András indította önmaga ellen. A hivatalosan független jegybankelnök az elmúlt hónapokban hallgatásával a kormány mellé állt, miközben már hónapokkal ezelőtt tudni lehetett: az IMF-programmal gondok vannak. Nem oldja meg az államháztartás rövid távú hiányát és az államadósság középtávú fenntartható finanszírozhatóságát sem, és a szétesés szélén van az a költségvetés, melyre korábban a jegybank is rábólintott.

Miután Simor erősen balra húzott, most ezzel az akcióval szeretne visszatérni középre - vallják egyesek. A másik, hihetőbb forgatókönyv szerint a támadások valamelyik alelnök környezetéből származnak. Mert ha kiderül, hogy az IMF-program sem váltja be a reményeket, akkor Simornak illene lemondania. Ez esetben pedig valamelyik alelnök előtt nyílhat meg a felemelkedés útja."
Offshore-kiűzetés: Simor András cégügyei - HVG, június 3.

Túladott magyarországi cégén Simor András jegybankelnök, ciprusi vállalkozása pedig egy vagyonkezelő nevén szerepel, a titokzatos limassoli Trevisol Management Ltd. lehet a kulcsa annak is, hová tűnt több mint 800 millió forint a bankár vagyonnyilatkozatából.

A HVG írása szerint a Trevisol 1999-ben "igazi" offshore cégként jött létre, kihasználva az akkori 4,25 százalakos adókulcsot. Ciprus csatlakozása után az offshore cégek - köztük a Trevisol is - új besorolást kaptak, "international business company" formában
működhetnek tovább.

Felidézik, hogy a Fidesz indirekt módon feljelentéssel fenyegette meg Simor András jegybankelnököt, amikor Szíjjártó Péter, a párt kabinetirodájának vezetője kijelentette, nem pártja, hanem az illetékes hatóságok feladata eldönteni, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke követett-e el törvénysértést Cipruson bejegyzett cége működtetésével. Mindezt azok után, hogy Orbán Viktor pártelnök a múlt héten kifakadt: torkig van vele, hogy Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter offshore cégekbe menti a vagyonát az adózás elől.

Az MNB elnöke levélben válaszolt Orbánnak, s e szerint a tulajdonában lévő Trevisol Management Ltd. az EU egyik tagállamában bejegyzett, a helyi jogszabályok szerint adózó vállalkozás.


Mégis Cipruson van Simor vagyona - Népszabadság, június 4.


Mégis ciprusi cégében landolt a jegybankelnök megtakarítása, aki azt követően adott ki az MNB útján közleményt, hogy a Fidesz vagyonnyilatkozati eljárást helyezett kilátásba.

Fény derült arra, hogy hová tűnt Simor András jegybankelnök 800 millió forintja. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint "a Simor András által 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben benyújtott vagyonbevallások közötti számszaki különbözet túlnyomó része abból adódik, hogy Simor András korábbi, külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait a 100%-os tulajdonában lévő Trevisol Management Services Ltd. társaságba helyezte át."

Az MNB a Népszabadságnak azt a tájékoztatást adta, hogy az elnök mindent, aminek a közlését a törvény előírja, nyilvánosságra hozott vagyonával kapcsolatban. Ezen túlmenően "vagyonával, annak felhasználásával kapcsolatban további tájékoztatási kötelezettség
nem terheli". Az MNB a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy Simor András eddig három alkalommal vallotta be vagyonát, s minden esetben a törvényi előírások szerint tette ezt.

A lap megjegyzi: mindez azt jelenti, hogy Simor Andrásnak nem kell közölnie, és nem is közli, mi lett a közel 900 milliójával.

Ciprusi cégben landoltak Simor százmilliói - Magyar Nemzet, június 4.

Nem szegényedett el egyik évről a másikra a Magyar Nemzeti Bank elnöke, csak Ciprusra vándorolt a vagyonnyilatkozataiból hiányzó több százmillió forint. A Magyar Nemzet és a Heti Világgazdaság cikke után a jegybank sajtóosztálya elismerte, hogy a korábban 2000 milliárd forintos megszorításokat sürgető Simor András a külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait nem a magyarországi, hanem a kedvezőbb adózású ciprusi cégében helyezte el. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábban többször kritizálta a kialakult helyzetet.

A magyarázkodó közleményt azután adták ki, hogy a Magyar Nemzet és a Heti Világgazdaság összehasonlította a jegybankelnök különböző vagyonnyilatkozatait, és megállapította, hogy 2006 és 2007 között 800 millió forintnak nyoma veszett. 2006-ban Simor András - a Deloitte vezéreként - 923 milliós megtakarítással rendelkezett, ami 2007-re 67 millióra, 2008-ra pedig 80 millióra apadt. A több mint 800 millió forint mozgását Simor András nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban, amire egyébként a törvény szerint nem is lett volna köteles.

Az MNB közölte, hogy a Simor András által 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben benyújtott vagyonbevallások közötti számszaki különbözet túlnyomó része abból adódik, hogy Simor András korábbi, külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait a 100 százalékos tulajdonában lévő Trevisol Management Services Ltd. társaságba helyezte át - áll a közleményben, amelyet az MNB Sajtóosztálya juttatott el az MTI-nek. Simor az MNB elnökeként, a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény alapján, eddig három alkalommal tett vagyonnyilatkozatot.

A jegybank közleménye arról nem szól, hogy a 20 százalékos kamatadó bevezetésének volt-e szerepe a megtakarítások Ciprusra vitelében. A közterhet 2006 szeptemberétől vezette be a Gyurcsány-kormány, a befektetési jegyeket ezért augusztus 31-ig érdemes volt visszaváltani. A jegybanki közlemény arra sem tér ki, hogy a százmilliós megtakarításokat melyik országban kezelte a külföldi vagyonkezelő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×