eur:
389.41
usd:
361.54
bux:
68381.53
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ezermilliárdos csomag a vállalkozásoknak

A korábban már ismert 800 milliárd forintos hatású, vállalkozásélénkítő csomag ezermilliárdra bővül az Új Magyarország Fejlesztési Terv átdolgozása keretében - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kormány nem gazdaságot élénkítő, hanem társadalmi folyamatokat befolyásoló intézkedéseket jelentett be.

A hét évre szóló, 2007-2013 között megvalósítható Új Magyarország Fejlesztési Tervet kétéves szakaszokra kívánja lebontani a kormány, s az új, 2009-től induló periódus elképzeléseit teszi le az OÉT asztalára, az előző két év tapasztalatait felhasználva - közölte Bajnai Gordon.

A háromoldalú társadalmi egyeztetési folyamatba az utóbbi hónapokban új "partner" kapcsolódott be, a nemzetközi pénzügyi válság, amely a következő egy évben érdemben befolyásolja a gazdasági folyamatokat - jelezte a gazdasági miniszter. A vállalkozások kevesebb hitelhez jutnak, beszűkülnek a felvevő piacok és elveszhetnek munkahelyek - sorolta a következményeket.

"A mi dolgunk az, hogy minden eszközzel megpróbáljuk a válság hatásait csökkenteni, s számunkra az Új Magyarország Fejlesztési Tervben foglalt megközelítően 7.000 milliárd forint, és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program további 1.000 milliárdja az a fejlesztési eszköz, amellyel a gazdaság élénkítése és a munkahelyek megőrzése elősegíthető" - fogalmazott a gazdasági miniszter.

A miniszter tájékoztatása szerint a kis- és közepes vállalkozások három formában: hitel, tőke, és vissza nem térítendő támogatás keretében juthatnak hozzá az összegekhez. A források között szerepelnek az európai uniós pénzek, a Magyar Fejlesztési Bank által felvett és a kkv szektornak tovább adott hitelek, az állami garanciával ellátott kereskedelmi bankok által nyújtott hitelek, és azok a tőkejuttatások, amelyeket a gyorsan fejlődők kaphatnak meg.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kormány nem gazdaságot élénkítő, hanem társadalmi folyamatokat befolyásoló intézkedéseket jelentett be.

Parragh László az InfoRádiónak azt mondta: az uniós források kiáramlását kellene felgyorsítani, és az operatív programokon belül a gazdaság számára átcsoportosítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Miért jönnek Magyarországra a külföldi dolgozók, ha Nyugat-Európában sokkal többet keresnének?

Miért jönnek Magyarországra a külföldi dolgozók, ha Nyugat-Európában sokkal többet keresnének?

Az ukrán dolgozók az oroszok elleni háború óta csak „átutazók”, döntő többségében az ázsiai munkaerőre álltak át a magyar cégek, ha külföldiekben gondolkodnak. Óriásit ugrott a fülöp-szigeteki munkavállalók száma, de továbbra is nagy számban hoznak be vietnámi, legújabban pedig kirgiz dolgozókat. Bár az átlag ázsiai dolgozó számára jobb a bérszínvonal Magyarországon az otthoni lehetőségeihez képest, azért a nyugat-európai fizetésekkel még nem tudják felvenni a versenyt a legnagyobb itthoni cégek sem. Cikkünkből az is kiderül, mi a titka annak, hogy sok dolgozó mégis Magyarországot választja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×