eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Józan paraszti ésszel érdemes mérlegelni, mennyire adósodjunk el"

A hitelpiaci válság egyik fontos tanulsága a lakosság számára, hogy nem szabad a végletekig eladósodni, nem szabad "buta hiteleket" fölvenni - állítja a portfolio.hu elemzője. Az Inforádió Aréna című műsorában Takács Szabolcs azt mondta, a bankoknak is el kell gondolkodniuk, mert túlzottan bíznak az állami segítségben, és nem szabadna hitelképtelenekek számára hitelt adni, még befektetői nyomásra sem. Európa, és azon belül Magyarország is komolyan megsínyli, ha az Egyesült Államok nem segít a jelzálogpiaci válság miatt tönkremenő bankok ügyfélkörén - mondta a Cashline elemzője, Sarkadi-Szabó Kornél Aréna című műsorunkban.

A hitelpiaci válság tanulsága a lakosság számára, hogy "buta dolog" hitelből lakást venni, majd amikor kicsit emelkedik a lakás értéke, újabb hitelt felvenni rá, azt pedig elfogyasztani - figyelmeztetett az InfoRádió Aréna című műsorában a portfolio.hu elemzője.

Takács Szabolcs szerint nem szabadna a végletekig eladósodni, és azt hinni, ezért soha nem kell megfizetnünk az árat. Mint mondta, nincs végtelen száguldás sem az ingatlan-, sem a részvénypiacon.

Ugyanakkor azt mindenkinek az egyedi jövedelmi viszonyai határozzák meg, hogy meddig adósodhat el. Takács Szabolcs úgy látja, ezt józan paraszti ésszel lehet kezelni. "Ha mindenképpen fel kellene állítani egy arányszámot, hogy a fizetésem hány százalékát vagyok hajlandó törlesztésre fordítani, az számomra 30-40 százalék" - jelentette ki az elemző.

Hozzátette, ezt már az túllépi, aki Magyarországon lakást próbál venni. Hiszen ilyen arányú törlesztéssel esélye sincs egy pályakezdőnek, aki kénytelen sokkal többet költeni a hitelre.

A portfolio.hu munkatársa úgy véli, a bankok számára pedig az a tanulsága a hitelpiaci válságnak, hogy még az állandó befektetői nyomás és profitelvárás miatt sem szabad ész nélkül hitelezni hitelképteleneknek.

Azon talán a menedzserek is elgondolkodnak, hogy a Lehmann Brotherst nem volt hajlandó megmenteni az Egyesült Államok kormánya: hoppá, nem lehet a végletekig feszíteni a húrt, és bizony a tulajdonosi kívánalmaknak is ellent kell néha állni - mutatott rá Takács Szabolcs.

Ilyen szempontból elbizakodottak a menedzserek - főleg Amerikában -, és túlzottan bíznak az állami segítségben - jegyezte meg az Aréna vendége.Ha nem mentjük meg a tulajdonosi réteget, hagyjuk csődbe menni a bankot, és nullára csökkenni annak tulajdonosi értékét, az ügyfélkör mindezzel még nincs kisegítve - figyelmeztetett Sarkadi-Szabó Kornél.

A Cashline elemzője az Arénában rámutatott, hogy ha az ügyfelek ha nem kapják meg a bankkal szembeni követeléseiket, fizetésképtelenné válthatnak. Ráadásul lehetnek a gazdaságban tovagyűrűző adósságaik, amelyeket nem tud majd teljesíteni.

Az ügyfélkörnél így hermetikusan elzárhatjuk a válság tovagyűrűzését - jelentette ki a szakértő. Szerinte leginkább az Egyesült Államok fogja ezt a terhet viselni, de a válság nem áll meg az ország határain belül.

Európában is recesszió lesz

Több ezermilliárdos kárról beszélünk, ami elérheti akár a amerikai GDP felét is többéves távlatban. Ha ezzel az amúgy is nagy terhet viselő amerikai adófizetőket terhelik meg, akkor visszaesik az ottani belső fogyasztás. Ezt pedig a növekvő export nem bírja kisegíteni, hiszen Ázsia fejlődése is lassul, márpedig eddig ez volt az Egyesült Államok felvevőpiaca.

A szűkülő amerikai és ázsiai gazdaság így azt eredményezi, hogy az európai fejlődés is lelassul, és recesszió lesz a következő két évben - vonta le a konklúziót Sarkadi-Szabó Kornél.

Ennek viszont itthon is lesz következménye. Lesznek olyan szektorok, ahol 10-20 százalékkal csökkenni fognak a bérek - figyelmeztet a Cashline munkatársa. Ezek a legkevésbé versenyképes szektorok, például a textilipar.

A mi növekedési lehetőségeink is csorbát szenvednek, és amit nyerünk a válság nyomán - hogy visszaestek az energiahordozók és az élelmiszerek árai -, annál jóval nagyobbat bukunk majd azon, hogy a reálbérek alig fognak nőni, ha csak nem csökkennek majd - vázolta Sarkadi-Szabó Kornél.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×