eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csak hosszabb távon lesz hatása az olaj árára az amerikai döntésnek

Az InfoRádió által megkérdezett elemzők szerint egyelőre nem lesz jelentős hatással az olaj világpiacára, hogy az amerikai Kongresszus engedélyt adott a kőolajkutatásra és -kitermelésre az amerikai partok mentén.

Huszonhét évvel ezelőtt született az a most feloldott kongresszusi rendelet, amely megtiltotta a kőolajkutatást és -kitermelést az amerikai partok mentén. Pletser Tamás, az ING elemzője szerint a demokrata párti javaslatra elfogadott döntés üzenet az olajtermelő országoknak, hogy az Egyesült Államok mindenképp csökkenteni kívánja a függőségét, a kisebb fogyasztású autók, az energiafelhasználás hatékonyságának javítása révén is.

A tengeri kőolaj-kitermelési tilalom feloldásával együtt az amerikai képviselőház által elfogadott csomag egyebek mellett szél- és napenergia-termelő cégek támogatását, illetve a stratégiai kőolajtartalékok egy részének felszabadítását is tartalmazza. Ez hosszabb távon mindenképp hatással lesz a kőolaj világpiaci viszonyaira Pletser Tamás szerint.

A kongresszusi döntést ugyanakkor a hírek szerint Bush elnök meg fogja vétózni, bár jó ideje éppen ő kardoskodott a tengeri kőolajkészletek kitermelése mellett. Csakhogy a Kongresszus által támogatott energiacsomag részeként nem elég, hogy támogatnák a megújuló források fejlesztését, de új adókkal terhelnék a kőolaj- és gázkitermelést.

Az InfoRádió által megkérdezett más szakemberek valószínűtlennek tartják, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben, vagy legalábbis jelentősen függetleníteni tudná magát az olajimporttól.

Drucker György energiapiaci elemző szerint nem véletlen, hogy az OPEC tagországok nem vették túlságosan komolyan az erre vonatkozó politikusi megjegyzéseket, inkább csak üzenetként értékelhető arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok törvényhozása komolyan foglalkozik egy új energiapolitikai irányvonal megfogalmazásával.

Mindezekkel együtt Molnár László energiaipari szakértő szerint nem szabad lebecsülni a kongresszus mostani energiaipari csomagját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×