eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az ideinél kisebb béremelésre számíthatunk jövőre

Idén átlagosan 6,7 százalékos béremelést hajtottak végre a versenyszférában, és jövőre a cégvezetők közlése szerint 5,9 százalékos lesz az átlagos emelés Magyarországon - derül ki a Hay Group felméréséből. A tanácsadó cég munkatársa azt mondta az InfoRádiónak: a legmagasabb fizetések továbbra is a pénzügyi területen vannak. A menedzserek a Közel-Kelet, Ázsia és Kelet-Európa gyorsan növekedő gazdaságaiban keresnek legjobban.

A 2008-as átlagos béremelés 6,7 százalék volt a versenyszférában, míg az inflációs előrejelzés 6,3 százalék, így növekedett a reálbér - közölte az InfoRádióval a Hay Group munkatársa.

Jakabos Tünde a tanácsadó cég felmérése - amely során közel 400 vállalatot kérdeztek meg - alapján elmondta: a következő esztendőre a béremelés mértéke alacsonyabb, 5,9 százalékos lesz, de az infláció is kisebb lesz várhatóan.

Jelentős eltérés nincs a munkavállalói kategóriák között, egy százalékon belül mozog a béremelés mértéke - emelte ki a Hay Group munkatársa. Hozzátette: az alacsonyabb kategóriákban volt magasabb a fizetésemelés, valamint a szakértőknél tapasztaltak kiugrást, míg a vezetőknek, felsővezetőknek alacsonyabb béremeléssel kellett beérni.

Jakabos Tünde hangsúlyozta: továbbra is a pénzügyi terület a legjobban fizető ágazat, de jól lehet keresni a gáz- és olajipari vállalatoknál, illetve a információs és kommunikációs technológiával foglalkozó cégeknél is.

A legkevésbé megfizetett területnek a műszaki számít, bár várható változás, de nem szabad elfelejteni, a termelési területeken a külföldi befektetőnek az az elsődleges célja, hogy alacsony szinten tartsa a költségeket, így ugrásszerű növekedésre nem lehet számítani a bérek tekintetében - vélekedett.A Hay Group felmérése szerint a Közel-Kelet, Ázsia és Kelet-Európa gyorsan növekedő gazdaságai rendelkeznek a legmagasabb vásárlóerejű menedzseri fizetésekkel. A 60 országra kiterjedő World Pay Report-ban Magyarország a 40. a felsővezetők vásárlóerejének rangsorában.

A tehetséges vezetők iránti igény jóval meghaladja a kínálatot a Közel-Keleten, Ázsiában, ezen belül is főként Kínában, valamint Kelet-Európában, így a menedzseri bérek relatív értéke ezekben a fejlődő gazdaságokban igen magas, ugyanis ahhoz, hogy átcsábítsák a megfelelő vezetőt az adott céghez, jóval felül kell múlni a nyugati fizetéseket.

A rangsort nem meglepő módon Katar vezeti. A katari menedzserek havi bérének vásárlóereje 2,5-szerese az Egyesült Államokban dolgozó kollégáikhoz képest, és a közel-keleti régióra továbbra is jellemző a 15-20 százalékos éves bérnövekedés.

Az Egyesült Államok ebben rangsorban - más fejlett gazdaságokkal együtt - a rangsor alsó harmadában, a 41. helyen áll.

A nyugat-európai menedzseri fizetések a rangsor középső részében, illetve az alatt találhatók. Nagy-Britanniában például az országon belüli bérpiaci versenyt komolyan veszik, de a menedzserjelöltek megnövekedett mobilitásával nemigen számolnak.

Ausztriában, Németországban és Svájcban kiemelkedőek a menedzseri fizetések, viszont a közép- és kelet-európai menedzserek vásárlóereje tovább nőtt nyugati kollégáikhoz képest. Az orosz menedzseri fizetések a 9. helyen vannak a rangsorban, és az első 10 között van Románia és Törökország.

Szlovákia a 27. a sorban, fölényesen verve a magyar menedzseri béreket, Magyarország ugyanis mindössze a 40. Ezt a helyezést több tényező befolyásolta: egyrészt a magyar menedzseri bruttó bérek is elmaradnak a nyugati bérektől, de a nettó még inkább növeli az elmaradást, ugyanakkor a megélhetési költségek alacsonyabbak. A kelet-közép-európai régióban a magyar menedzseri fizetések elmaradásának fő oka, hogy a régió többi országához képest viszonylag magasak a jövedelmeket sújtó adók és járulékok, és jóval kisebb különbség az alkalmazottak és a felsővezetők bére között.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×