eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Nem valószínű, hogy az OMV eladja MOL-részesedését

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat bejelentette, hogy visszavonja a MOL részvényekre tett vásárlási szándékát. A társaság közleménye szerint ennek oka, hogy az Európai Bizottság nem támogatja a két cég összefonódásával kapcsolatos osztrák terveket. Mindez felveti azt a kérdést, hogy mit kezd az osztrák cég 20 százalékos MOL-részvénycsomagjával.

Bejelentette az OMV, osztrák olaj- és gázipari vállalat, hogy visszavonja a MOL részvényekre tett vásárlási szándékát. A társaság közleménye szerint ennek oka, hogy az Európai Bizottság nem támogatja a két cég összefonódásával kapcsolatos osztrák terveket.

Az egybeolvadás azért hiúsul meg, mert a EU szerint az összeolvadással a piacot torzító, aránytalanul nagy alakulat jönne létre, amelynek el kellene adnia több finomítót és kiskereskedelmi egységet is, ami viszont értelmetlenné tenné az egyesülést - vázolta az InfoRádiónak az ING Bank elemzője.

Pletser Tamás szerint megítélés kérdése, hogy ez vereségnek tekinthető-e vagy sem. Remélni lehet, hogy a MOL és az OMV közti adok-kapok viszony megszűnik a jövőben, és a saját stratégiájukat követik majd - tette hozzá az elemző. Szerinte a csetepaté sok kárt okozott mindkét cégnek, mivel sok erőforrást vont el.

Mint az elemző mondta, a tervezett MOL-OMV fúzióval kapcsolatban több beadvány is került a Bizottság elé, ezek most valószínűleg lekerülnek a napirendről. A történtek viszont nem jelentik azt, hogy az OMV mint részvényes, nem szeretné érvényesíteni a jogait, ezért lehet, hogy nem vonja vissza a két brüsszeli pert. Ennek maximum az vethet véget, ha az OMV teljesen kiszáll a MOL-ból - vélekedett Pletser Tamás.

Így a kérdés az, hogy mi lesz az OMV 20,2 százalékos MOL-részesedésével. Több ötlet is felmerült a piacon, az egyik, hogy az osztrák vállalat a MOL-nak adja el részvényeit - nyilatkozta az az ING Bank elemzője. Szerinte kérdés, hogy ez a MOL egyéb terveit, elsősorban a horvát INA felvásárlását mennyiben érinti.

Ami miatt az elnök azt nyilatkozhatta, hogy nem tervezik az eladást, az az lehet, hogy talán az OMV is maximalizálni szeretné a bevételeit, és jelenleg nem tartják megfelelőnek a MOL-részvények árazását - fejtette ki az elemző.

Pletser Tamás nem tartja kizártnak a teljes kiszállást, de rövid távon mégsem tartja valószínűnek. Számításai szerint részvényenként 16 ezer forintért vásárolhatta jelenlegi csomagjának egy részét az OMV, a fennmaradó részt, a csomag felét pedig 26 ezres átlagáron szerezhette meg tavaly. Most 19 ezer forint a részvények ára - jegyezte meg az elemző.

Azaz, mint mondta a mostani árfolyam mellett 66 milliárdos nyereség lenne az OMV első részvénycsomagján, a másik eladásával azonban százmilliárdos veszteség érné az osztrák vállalatot. Emiatt nem valószínű, hogy most eladná azt - erősítette meg Pletser Tamás.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×