eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem várnak alapkamat emelést az elemzők

Piaci elemzők szerint nem változtat a jegybanki alapkamat 8,5 százalékos szintjén a monetáris tanács hétfői ülésén - derül ki a Reuters felméréséből.

A Reuters által megkérdezett elemzők mindegyike úgy véli, hogy véget ért a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa, és hétfői ülésén a monetáris tanács 8,5 százalékon hagyja az alapkamatot.

A mostani felmérésében résztvevők csaknem egyöntetű véleménye szerint a következő lépés már kamatcsökkentés lesz, többségük szerint erre jövőre kerül sor, de akad olyan is, aki erre már idén is lehetőséget lát.

Az elemzői konszenzus szerint 2009-ben 100-125 bázispontos kamatcsökkentésre kerülhet sor.

A megkérdezettek többsége szerint némileg még tovább erősödhet az euróval szemben a forint az idén, az év végén azonban már pár százalékkal gyengébb lesz a mostani rekordszintnél.

Több elemző hívta fel a figyelmet arra, hogy az alacsonyabb kamatvárakozásokat okozó tényezők változékonysága továbbra is kockázatokat hordoz.

Az utóbbi hetek kedvező hírei nyomán sok hónap óta először csökkentek a Reuters felmérésében az inflációs előrejelzések, bár nem jelentősen. Idén decemberre a konszenzus 5,5 százalék, ami 20 bázisponttal alacsonyabb a korábban vártnál.

Ugyanennyivel lett alacsonyabb a felmérés leghosszabb távú előrejelzése, a 2010-es átlaginfláció, bár 3,2 százalékos értéke némileg még mindig meghaladja a kormány és az MNB 3 százalékos középtávú célját.

A megkérdezettek szerint a 225 körüli szintig erősödhet a forint az euróval szemben, a jövő hónap végén azonban a konszenzus szerint már 235, az év végén pedig 240 körül lesz az árfolyam.

Az elemzők szerint az Európai Árfolyamrendszerbe (ERM-2) való belépéskor, az euró árfolyam 240 forint lehet, ami 20 forinttal erősebb az egy éve várt szinteknél. Az ERM-2 belépést jelenleg 2011 környékére, az eddig vártnál egy évvel korábbra teszik az elemzők, az euró bevezetésének várt időpontja azonban továbbra is 2014.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×