eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Éves szinten 2,3 százalék az infláció

A fogyasztói árak az idén márciusban 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Egy évvel korábban ugyanez az adat 3,5 százalék volt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei év első három hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Tavaly márciushoz képest az éves infláció 3,5 százalék.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős volt a szóródás: az idényáras élelmiszerek 44,9, a tojás 8,9, a száraztészta 4,8, az étolaj 3,1 százalékkal drágult.

Csökkent viszont az elmúlt egy évben 8,9 százalékkal a sertészsiradék, 7,3 százalékkal a cukor, 6,8 százalékkal a péksütemények és 3,8 százalékkal a csokoládé, kakaó ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,8 százalékkal, a ruházkodási cikkekért 1,3 százalékkal, a háztartási energiáért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 márciusában.

Az üzemanyagok 7,8 százalékkal nőttek. A helyi tömegközlekedés 12,5, a szemétszállítás 6,7, a vízdíj 4,9 százalékkal drágult.

Az elemző szerint a kereskedők lenyelték az áfacsökkentést

A Takarékbank elemzője szerint nem sok februárról márciusra a 0,6 százalékos pénzromlás, mivel elsősorban az idényjellegű élelmiszerek és a ruhafélék drágultak.

Szuppán Gergely szerint a 2,3 százalékos adat nem okozott meglepetést, ezért nem kellene módosítani az előrejelzésen, de az összetevők miatt mégis kissé felfelé módosítanak majd.

A ruházkodás esetében az áfacsökkenés alig érezhető, ami igaz a tartós fogyasztási javakra is, tehát a kereskedők ebben az esetben is lenyelték a csökkentést - mutatott rá a Takarékbank elemzője.

Szuppán Gergely úgy látja: alig van esély arra, hogy 2 százalék alá mérséklődjön az inflációs ütem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×