eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Electronic Smart Door Lock with Fingerprint and Video Camera, modern technology for home with copy space.
Nyitókép: Darya Komarova/Getty Images

Jókora biztonsági rést tartalmaznak ezek a kínai csengőkamerák

A nagy webáruházakban több néven is megtalálható, de voltaképpen azonos biztonsági kaputelefon a saját tulajdonosára nézve is kockázatot jelenthet.

Az Amazon, a Shein, és a Temu kínálatában népszerűnek számítanak, ám a valóságban valóságos rémálomnak számítanak az Eken és Tuck néven is kapható videós kaputelefonok - írja a HVG az amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports jelentése alapján.

Az eszközökkel az a probléma, hogy a bennük található biztonsági rések miatt nagyon könnyű őket feltörni, és így betekintést nyerni a kameraképbe.

A CR tíz, voltaképpen teljesen ugyanolyan csengőkamerát vizsgált meg, melyek mindegyikén az Eken Group gyártotta, de más-más névvel forgalmazzák őket.

Mindegyik készüléket az Aiwit elnevezésű alkalmazással lehet beüzemelni, és mint írják, ez okozza a problémát is. A "támadónak" nem kell komolyabb informatikai, számítástechnikai ismeretekkel rendelkeznie, ha ugyanis letöltötte az említett appot, és párosítás-módba helyezte a kaputelefont (amihez mindössze egy gombot kell megnyomnia rajta), már kapcsolhatja is azt a saját Aiwit-fiókjához. Ezután csatlakoztathatja a készüléket egy wifi-hotspothoz, és átvehet felette az irányítást. Azaz: láthatja, ki jön-megy a ház körül, mikor hagyják el a házat a lakók, ki mikor ér haza, stb.

Fontos tudni, hogy amikor valaki átveszi az irányítást, az eredeti tulajdonost e-mailben értesíti róla a rendszer, hogy a kamerát leválasztották a fiókjáról, így tehát a helyez orvosolható azzal, ha újból párosítja saját fiókjával.

Azonban a támadó, amíg ő rendelkezik az eszköz felett, megszerezheti annak sorozatszámát, és ennek birtokában bármikor bepillantást nyerhet a kamera állóképeibe.

Ez ugyan nem folyamatos videó, de így is megtudható róluk, ki és mikor jött-ment a ház körül.

A lap hangsúlyozza: ami még rémisztőbb, hogy semmilyen jelszót nem kell mindehhez megszerezni vagy feltörni. Egy sorozatszám birtokában bárki bepillantást nyerhet más életébe, ehhez fiókra sincs szüksége. Csak a sorozatszámot kell megszereznie, amit, ha másnak is megad, vagy valamilyen online platformon elérhetővé tesz, bárki felhasználhat az állóképek megtekintéséhez.

A fogyasztóvédelmi jelentés szerint az eszközök olyan súlyos biztonsági réseket is tartalmaznak, hogy igazából a felhasználó otthoni IP-címét és a wifi-hálózatának a nevét is tálcán kínálja, bármiféle titkosítás nélkül. Ez az online bűncselekmények táptalaja lehet.

A CR minden kereskedőt tájékoztatott a problémáról, a Temu ennek hatására el is távolította kínálatából az Eken-gyártmányú, Aiwit applikációt használó csengőkamerákat, azonban a fogyasztóvédők úgy látják, más néven még így is rengeteg, megszólalásig hasonló termék van még a webáruházban. A Walmart is eltávolította a kínálatából a kifogásolt termékeket, míg az Amazon, a Sears és a Shein nem reagált - írja a lap.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Consumer Reports (@consumerreports) által megosztott bejegyzés

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×