eur:
389.8
usd:
363.76
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
People clinking glasses with sparkling wine indoors , closeup
Nyitókép: Liudmila Chernetska/Getty Images

Itt vannak az ünnepek és ez a pezsgőfogyasztásunkon is nagyon látszódik

A magyarok év végén, karácsonykor és szilveszterkor fogyasztják a legtöbb pezsgőt – mondta az InfoRádióban a Törley Pezsgőpincészet marketingvezetője. Csomay András arról is beszélt, hogy egyre kedveltebb idehaza is a száraz pezsgő.

Megközelítőleg 20 millió palack pezsgő fogy el évente Magyarországon, ami azt jelenti, hogy fejenként két palacknyit iszunk meg egy év alatt. Csomay András az InfoRádióban elmondta: a pezsgő alapvetően ünnepi italnak számít, a legtöbbször valamilyen jeles alkalomból vagy családi eseményeken fogyasztjuk. Ugyanakkor hozzátette: az elmúlt 10-15 évben történt ebben némi változás idehaza, és már nem feltétlenül csak ünnepeken nyúlnak a magyar emberek a pezsgő után. „Sőt, vannak most már olyan fogyasztók is, akik egy átlagos péntek vagy szombat este is kipukkantanak egy palack pezsgőt, hogy egy kicsit megünnepeljék a hétvégét” – fogalmazott a marketingszakember.

Mivel szezonális termék a pezsgő, az éves fogyasztás körülbelül 60 százaléka az esztendő utolsó egy-másfél hónapjára összpontosul.

Csomay András közölte: a magyarok többsége a karácsonyi, szilveszteri időszakban hörpinti a legtöbb pezsgőt, mert ekkor lehet a legmeghittebben megélni a fogyasztásához kapcsolódó rituálékat.

A fogyasztók ízlését tekintve jelentős változásokat lehet észrevenni, ugyanis Csomay András tájékoztatása szerint egyre kedveltebbek a magyarok körében is a száraz pezsgők. Megjegyezte, hogy alapvetően édesszájúak vagyunk, és ez tetten érhető a pezsgőfogyasztásban is, mert továbbra is az édes pezsgők „viszik a prímet”, az elmúlt több mint egy évtizedben azonban „elindult egy nagyon komoly trend a szárazosodás felé”. Ennek megfelelően

a félszáraz, a száraz, az extra dry, illetve az egyre kedveltebb brut fajta is nagyon népszerűvé vált,

és „kezdik maguknak kihasítani az egyre nagyobb szeleteket a tortából”.

Ha bármilyen társaságban szóba kerül a pezsgő, a legtöbben azonnal Franciaországra gondolnak, ahol számos régióban van nagy kultusza a fogyasztásának. Mint az sokak számára ismert, a pezsgő Champagne tartományból indulva hódította meg az egész világot. Csomay András szerint ugyanakkor az olasz Proseccót és a spanyol Cavát is nagyon sokan szeretik világszerte, de az olyan hagyományos szőlő- és bortermelő országokban, mint például Németországban vagy Ausztriában is rendkívül közkedvelt a pezsgő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×