eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vadludak esti behúzása a tatai Öreg-tó partján, a 21. Vadlúd Sokadalom fesztivál helyszínén 2021. november 27-én. A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk az ottani időjárás hidegre fordulása után. Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 55 ezret is elérheti.MTI/Vasvári Tamás
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ilyen időjárással fordulunk rá a karácsonyra

Melegedés közeledik, napokon át velünk lesz a csapadék, de nem hó formájában és csak csekély mennyiségben. Kimondták a végső szót is fehér karácsony ügyében.

Írországtól nyugatra markáns ciklon örvénylik amelynek melegszektorában egészen északra is enyhe levegő áramlik, ennek köszönhetően Írországban és Anglia északi felén, sőt Skócia egyes részein is 10 fok közelébe melegszik fel a levegő délutánra, az Ibériai-félszigeten pedig nem ritkák a 15 fokos maximumok. A Brit-szigeteken és Bretagne-ban pedig emellett többfelé érdemi mennyiségű eső is esett az előző 24 óra során.

Eközben Közép-Európa felett anticiklont figyelhetünk meg, emiatt a térségben rétegfelhős, párás, és napos területek egyaránt vannak.

A Kárpát-medencében és attól északra hideg van, nem csak a Kelet-európai-síkságon, hanem még Lengyelországban sem ritkák a -5 fok alatti csúcsértékek és a -10 fok alatt minimumok.

Kedd estig a Kárpát-medence fölött fokozatosan leépül a magasnyomás, és a nyugat-európai ciklon előoldalán a magasban már jóval enyhébb levegő érkezik hazánk fölé.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -2 fok között valószínű, de a tartósabban derült északkeleti tájakon ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -1 és +5 fok között valószínű.

Kókai Ádám meteorológus a videóban kimondja, hogy

a fehér karácsony esélye a nullával egyenlő.

A hét közepétől melegedés kezdődik, az éjszakai fagyok is megszűnnek szinte mindenhol, akár 10 fok fölötti maximumok is jöhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×