INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

oroszország

ukrajna

háború

hacker

Data protection and secure online payments. Cyber internet security technologies and data encryption . Closeup view of man`s hand using laptop with virtual digital screen with icon of lock on it.

A kibertérben már zajlik az orosz–ukrán háború

Azonosítottak olyan hackercsoportokat, amelyek már tevékenykednek Ukrajnában, és az orosz titkosszolgálatokhoz köthetők.

Az emberek egy háborút katonákkal, vadászgépekkel, rakétákkal képzelnek el, de valójában egy háború ma már jóval összetettebb. Minden rendszer – nemcsak a katonai rendszerek, hanem az élethez, a gazdaság működéséhez szükséges rendszerek – már számítógépek segítségével működik. Egy háborúban nagyon könnyen előfordulhat, hogy ezeket a rendszereket fogják támadni – mondta érdeklődésünkre a Biztributor elnöke.

Nemes Dániel kiemelte: az ukrán válság esetén is lehet, hogy katonák még nem lépték át a határokat, de a háború már egy jó ideje zajlik a kibertérben, csak még nem a leglátványosabb módokon.

Minden támadó csoportnak megvan a maga jellegzetessége. Vannak olyanok, amelyek nem látványos támadást csinálnak, hanem csak

elhelyeznek hátsó ajtókat informatikai rendszerekben.

Semmi más céljük nincsen ezzel, csak az, hogy ezek az ajtók ott legyenek, amikor valamiért támadni akarnak – fejtette ki a szakértő. Példaként megemlítette, hogy egy vízszolgáltatót nem feltétlenül fognak leállítani a támadók most, de ha bejutnak, semmi mást nem csinálnak, csak elrakják ezt a lehetőséget, és várják az utasítást, hogy mikor lendüljenek támadásba.

Nemes Dániel szerint az ukrán konfliktusban is több szereplő vesz részt a kibertérben, az oroszokat itt is fel lehet fedezni, ahogy sok más támadás mögött. Vannak olyan műszaki eljárások, amelyeket a támadó csoportok kifejlesztettek, és ezek egyértelműen hozzájuk köthetők, megváltoztatásuk sok időt venne igénybe. Ezek konkrét csoportok, amelyek mögött általában a titkosszolgálatok állnak – hangsúlyozta a szakértő. A Fancy Bear nevű csoport ismerős korábbi támadásokból, ezt lehet látni most is, több másik mellett.

Nyitókép: Traitov/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nemes Dániel
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018