eur:
390.12
usd:
365.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Backbone disease. Loin stretch shown with red spot on woman spine. Young female touching her painful back.
Nyitókép: seoterra/Getty Images

Néma járvány: nem vesszük komolyan, pedig vannak intő jelek

Magyarországon a lakosság 10 százaléka szenved csontritkulásban, a szűrővizsgálatokat azonban nemcsak a már esetleg érintett 40 év felettiek, hanem még a rizikócsoportba tartozó 60 pluszosok sem veszik igazán komolyan. A csontritkulás pedig megelőzhető, és a diagnózis után is jól kezelhető betegség

Magyarországon elsősorban az 50 év fölötti korosztályban nagyjából 600 ezer nő és 300 ezer férfi szenvedhet csontritkulásban, miután azonban sokan nem mennek időben szűrővizsgálatra, meglehetősen nagy a látencia. A betegséget „néma járványnak” is hívják, mivel kezdetben minimálisak a tünetek. Ettől függetlenül jelek vannak – hangsúlyozza a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológusa.

Például, ha egy nő menstruációs ciklusa megváltozik, akkor érdemes elvégezni a csontritkulásszűrést, ugyanis a hormonális rendszer az, amely megvédi őt, kivéve, ha vannak más endokrin betegségek a háttérben – tette hozzá Kun Renáta. Ezt két-háromévente mindenképpen meg kellene ismételni, mindig az értéktől függően. Árulkodó tünet lehet a háti, deréktáji fájdalom, ha terheléstől függetlenül, általánosan jelentkezik, valamint a magasságcsökkenés és a gerinc különböző deformitásai. Utóbbiak esetében viszont már nagyon nehéz a csontritkulást meggyógyítani – tette hozzá a szakember.

Kun Renáta üdvözli, hogy egyre több nő számára fontos az egészségtudatos életmód, és hogy a sport a mindennapjai részévé válik. A csontritkulás megelőzésének titka ugyanis az életvitel, egyik kulcsa pedig a testmozgás. A reumatológus az idős beteginek is javasolni szokta, akik korábban nem igazán mozogtak, hogy „tessék elindulni”, még akkor is, ha ízületi kopás miatt fájdalmaik is vannak, mert az izommunka az, ami a csontanyagcserét fokozza, megelőzve a csontritkulás kialakulását. A doktornő másik lehetőségként a kalciumdús étrendet említette, azzal együtt, hogy sokan a laktózérzékenységük miatt kevesebb tejterméket fogyasztanak. De ha a megfelelő D-vitaminszint bevitele mellett változatosan étkezünk, nem lesz a gond a kalciumbevitellel sem – tette hozzá.

A szűrővizsgálat fájdalommentes, a szűrőbuszokon például röntgensugárzással mérik meg a csontozat sűrűségét. Sokszor mégis csak akkor derül ki, hogy valakinek csontritkulása van, ha eltörik valamije. Magyarországon évente 15-20 ezer combnyaktörést regisztrálnak, és az érintettek ötöde valamilyen szövődmény miatt rendszerint fél éven belül meghal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×