eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szibériai tigris (Panthera tigris altaica) a Veszprémi Állatkertben 2021. szeptember 7-én. Ötmilliárd forintos fejlesztésbe kezdenek a veszprémi állatkertben, ahol új nagymacskakifutó és háziállatbemutató épül 2023 közepére.
Nyitókép: Szibériai tigris (Panthera tigris altaica) a Veszprémi Állatkertben 2021. szeptember 7-én. MTI/Vasvári Tamás

Szása Budapestre érkezett, vajon hány utóda lesz?

Szibériai tigris érkezett a fővárosi állatkertbe.

Idén tavasszal elpusztult Norbi, a Fővárosi Állat- és Növénykert öreg szibériai tigrise. Így aztán Niva, a nőstény állat egyedül maradt. Most viszont újra társaságot kap maga mellé Szása személyében – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Szása 2009-ben született Németországban, majd még kölyökként, néhány hónapos korában került a Veszprémi Állatkertbe. Ott épp most kezdenek neki egy nagymacska komplexum kialakításának, s az építkezés idejére meg kellett oldani az ottani állatok, többek között Szása elhelyezését is. A fővárosi állatkert pedig épp egy hímet keresett Niva mellé.

A szállításra szeptember 20-án, hétfőn került sor, s az újonnan érkezett hím máris a kifutóban látható. Jelenleg új otthonával ismerkedik, felméri a terepet, megismeri a gondozókat, és persze kitapasztalja azt is, hol kapja az ennivalót és az ivóvizet. Amikor pedig már kellő helyismeretet szerez, megkezdik a Nivával való összeszoktatását is.

Szása már tudja, hogy a közelben egy nőstény tigris is van, és hamarosan láthatják is egymást, először csak egymástól elválasztva, két szomszédos kifutóban. Az összeszoktatás ideje alatt figyelni fogják az állatok reakcióit, és ha eljött az ideje, össze is fogják engedni őket.

Niva eddig már öt kölyköt hozott világra és nevelt fel sikeresen. Elméletileg annak sincsen akadálya, hogy a sikeres összeszoktatás után idővel akár Szásával is legyenek közös utódaik. A tigrisek természetvédelmi célú állatkerti szaporítását összehangoló európai tenyészprogram szempontjából tulajdonképpen összeillő párt is alkotnának. Tudni kell azonban azt is, hogy Niva már nem fiatal, augusztusban töltötte be tizenötödik életévét. vagyis Szásánál mintegy három esztendővel idősebb. Így előfordulhat, hogy az eddigi öt kölykén kívül már nem lesznek további utódai. Az új hím társaságának azonban bizonyára így is örülni fog.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1877 óta foglalkoznak tigrisek tartásával. Az idők során főleg bengáli, szibériai, illetve az azóta már kihalt jávai tigrisek éltek Budapesten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×