eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szupercella Vecsésnél (Időkép/Jakabné Tahirák Mónika)
Nyitókép: Időkép/Jakabné Tahirák Mónika

A félelmetes űrhajókra hajazó képződmények után jönnek a látványos tubák

A szupercellákat a falfelhőkről lehet felismerni, forgó rotációs mozgást végeznek, gyakran kísérik viharos erejű széllökések és jégesők – magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A szupercella röviden: egy nagyra nőtt zivatarfelhő, ami forgó mozgást végez és a felhőtetője akár 10-12 kilométeres magasságba is felnyúlhat, különös ismertetőjele igen látványos, nevezetesen a peremfelhő, illetve falfelhő – fejtette ki az InfoRádiónak Simon Gergő. Látványa meglehetősen félelmetes, mintha egy „hatalmas űrhajóra hajazó képződmény” lenne.

Forgórotációs mozgást végez, és igen erőteljes feláramlás történik benne, ennek hatására

a szupercellákat gyakran kísérik viharos erejű, károkozó széllökések, illetve nagy szemű jégeső, amihez felhőszakadás is párosul,

vagyis nagyon rövid idő alatt 20-30, esetleg 50 milliméternyi csapadék is lezúdulhat – tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A szupercellák a medárdi időszakot követően szinte napról napra váltották egymást Magyarország felett. Kezdetben egycellás zivatarként indult a fejlődésük, majd a zivatarfelhők álltak össze, és miután a légkörben igen kedvező peremfeltételek voltak, ennek hatására nagy kiterjedésű szupercellákká tudtak fejlődni – magyarázta a szakember, megemlítve, ezek méretük nagyságától függően is megkülönböztethetőek, egyéb jellemzőjük azonban ugyanaz.

Simon Gergő kiemelte: a szupercellák kialakulásának alapját képezi a légkörben meglévő potenciális energia, ami gyakorlatilag a napsugárzás és az apró felhőrészecskéknek a feláramlásából jön létre. Amikor ez az úgynevezett konvektív energia összpontosul, lásd az elmúlt napok időjárása, amely során meleg, nedves levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, nagy labilitási indexet okozva, megnő az esély a szupercellák kialakulására. Mindemellett a szélnyírás, vagyis a szél magassággal történő változása is kedvezően hatott ezen nagy léptékű képződmények kialakulására, amit korábban Kazincbarcikán vagy épp a hétvégén a fővárosban lehetett tapasztalni – tette hozzá.

Mindemellett a Kárpát-medencében jelenleg egy úgynevezett

bárikus mocsárhelyzet is van, ami azt feltételezi, hogy szinte bárhol és bármikor kialakulhatnak záporok és zivatarok

– jegyezte meg Simon Gergő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az elkövetkezendő napokban is előfordulhatnak hasonló időjárási körülmények, igaz, a keddi napot leszámítva az előttünk állók 2-3 napban nem valószínű hevesebb esemény, miután már nincs annyi energia a légkörben, mint az elmúlt napokban. Most is érdemes azonban az eget figyelni – tette hozzá végezetül –, miután úgynevezett tubák alakulhatnak ki, amik szintén nagyon látványos légköri jelenségnek tekinthetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×