eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A világ élvonalában a magyar asztrofotózás – íme a bizonyíték

Asztrotájképek, a Naprendszert és a galaxisokat megörökítő fotográfiák láthatóak a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Csillag-képek című kiállításon. A szombaton nyíló és november 3-ig megtekinthető tárlat a Magyar Asztrofotós Egyesület tagjainak tavaly készült, 100 legszebb képét vonultatja fel. Francsics László, az egyesület elnöke, az év asztrofotósa nemzetközi díj győztese az InfoRádiónak elmondta, Magyarországon nagyon erős az asztrofotózási szakma, a világ élvonalában vannak a most kiállított képek is.

Az Investment Astronomy Photographer of the Year, vagyis az Év asztrofotósa világverseny a legrangosabb megmérettetés, amelyre ma egy asztrofotós benevezheti a képeit. Idén mintegy 4500 felvétellel neveztek, ami nem tűnhet olyan rengetegnek a többi, nagy fotógráfiai versenyhez képest, azonban ez a terület egy sokkal szűkebb réteget érint, ráadásul csak az elmúlt tíz évben szaporodtak el igazán az asztrofotósok a világban, így valójában mégis hatalmasnak tekinthető az említett szám, hívta föl a figyelmet Francsics László.

Az idei év fődíját Francsics László az Árnyékba (Into the Shadow) című felvétele hódította el,

amely az idei január 21-i Holdfogyatkozást ábrázolja, amelynek az elkészülte akár szerencsésnek is mondható, miután Budapesten télen átalában nem szokott jó idő lenni. A fotós elmondása szerint eredetileg a tavaly nyárra várt nagy Holdfogyatkozást szerette volna megörökíteni, azt azonban akkor tökéletesen borult idő fogadta Magyarországon.

Francsics László: Árnyékba (Holdunk kategória 1. hely, 2019, az Év asztrofotósa nemzetközi verseny)
Francsics László: Árnyékba (Holdunk kategória 1. hely, 2019, az Év asztrofotósa nemzetközi verseny)

Maga a felvétel elkészítes nem extrán bonyolult, szükség van hozzá egy tácsőre, egy digitális fényképezőgépre és valamilyen olyan eszközre, amellyel az égbolt elfordulását, illetve a Hold elmozdulását lehet követni, magyarázta. Ami valójában érdekes az az, hogy az Árnyékba a folyamatot egésézében ábrázolja,

ahogy a Hold behatol Föld árnyékába, és elsötétedik, elvörösödik,

amit több kép (35 darab) együttes ábrázolásával sikerült megoldania a fotósnak.

Francsics László az InfoRádió kérdésére megerősítette, hogy egy asztrofotósnak nagyon kell ismernie az égboltnak a működését, tisztában kell lennie azzal, hogy a megörökítendő pillanat mikor következik be. Illetve, hogy az adott jelenséget egyáltalán hogyan kell fényképzeni, milyen asztrofizikai vonatkozásai vannak. Aki ezeket nem ismeri, nem tud fényképezni, szögezte le.

Éder Iván: Égi Szabadságszobor
Éder Iván: Égi Szabadságszobor

A magyar asztrofotós társadalom borzasztóan erős, világszinvonalú, ismételte meg Francsics László, egy olyan szellemi közösség, amelyből ki tudnak emelkedni olyan személyiségek, akik a nemzetközi pályázatokon sikereket tudnak elérni. Őket, illetve az elmúlt év legszebb magyar asztrofotóit mtatja be a Magyar Asztrofotósok Egyesület Csillag-képek című tárlata október 5. és november 3. között a Természettudományi Múzeumban.

Francsics László: Infravörös Szaturnusz (Robottávcső kategória 1. hely, 2019, az Év asztrofotósa nemzetközi verseny)
Francsics László: Infravörös Szaturnusz (Robottávcső kategória 1. hely, 2019, az Év asztrofotósa nemzetközi verseny)
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×