eur:
396.15
usd:
354.62
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Klein Dávid hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 8-án. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.
Nyitókép: Mohai Balázs

Több tonna szemét gyűlt fel a világ tetején

Óriási mennyiségű szemetet hoztak le a nepáliak a Mount Everestről. A világ legmagasabb hegyén még mindig több tonna hulladék és sok holttest hever. A kínai hatóságok azt tervezik, hogy az eddiginél jóval kevesebb hegymászónak engedélyezik a csúcs meghódítását.

A világ legmagasabb szemétlerakójának nevezik egyes nepáli tudósítások a Mount Everestet, amelyről

április 14. óta 3 tonna hulladékot szállított el az ország turisztikai minisztériuma.

Az akció folytatódik, mert az 5643 méter magasan fekvő alaptábor és a hozzá kapcsolódó másik két bázis környékén még mindig 5 tonna szemét hever.

A gyűjtésben 1100-an vesznek részt.

Az összeszedett hulladékot Katmanduba és egy másik városba szállítják feldolgozásra.

A kínaiak is találtak maguknak egy kihívást, ők a hegyen található holttesteket akarják lehozni. Klein Dávid magyar mászó helyesli a vállalkozást, de kétségei vannak a kivitelezhetőségét illetően.

"Abban a magasságban a saját testemet is alig tudom mozgatni, nyilván nehéz valakit lehozni. Ráadásul felemelni nem nagyon lehet a holttestet, azt húzni-vonni kell. Lehozni egy holttestet néha kegyeletsértőbb lenne, mert több sérülést fog elszenvedni, mire leér az alaptáborba, mintha otthagynám, ahol van" - fogalmazott Klein Dávid az InfoRádióban.

Kína drasztikusan csökkentette a Mount Everest megmászárása kiadott engedélyek számát. A tavaszi szezonban a tavalyi 600 helyett idén már csak 300-at engednek fel a világ legmagasabb hegyére.

A mászók szabadságszerető emberek, minden korlátozó döntést felszisszenve fogadnak, de Kína döntése érthető, mivel az Everest túlzsúfolt.

"Nem tartom ördögtől való gondolatnak bizonyos korlátozások bevezetését, hiszen a legfontosabb szempont mégis csak a környezetvédelem és a helyi kultúra védelme" - mondta

Klein Dávid, aki bízik benne, hogy inkább az oxigénpalackkal mászó, kereskedelmi célú expedíciókat fogják elutasítani.

"A mászások négy százaléka történik palack nélkül, azt a pár embert piszkálni szerintem butaság lenne" - tette hozzá Klein Dávid.

Az Everestet tavaly 648-an mászták meg, az alaptáborig azonban minden évben sok ezren túráznak fel, és összefüggő szemétszőnyeget hagynak maguk után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 04:34
×
×
×
×