eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma
Karvaly (Accipiter nisus) vadászik a hóesésben Pomáz környékén 2018. február 27-én.
Nyitókép: Kovács Attila

Izgalmas gyerekprogramokat kínál a hétvége

Ragadozómadár-les, robotépítő verseny és Gryllus Vilmos koncert is várja a hétvégén a gyermekeket.

A kézügyességükkel kitűnő gyermekeknek ajánlom a Ludwig Múzeum családi délelőttjét, ahol origami technikával papírból ruhákat lehet hajtogatni. Megismerhetik a negatív és pozitív hajtogatás világát, amivel a koncentrációs képességüket is fejleszthetik. A szervezők azt kérik, hogy a gyerekek kényelmes ruhában érkezzenek, és amíg hajtogatnak, addig a szülők a Ludwig Múzeum gyűjteményéből válogató Westkunst-Oustkunst kiállítás tárlatvezetésén vehetnek részt.

A Csodák Palotájában folytatódik a januári hétvégéket felölelő sorozat, a Családi Csopa Csodák ezúttal a mesék tudományos vonatkozásait hozzák közelebb a gyermekekhez kémiai és fizikai kísérletek segítségével.

Szintén a tudományé és az innovációé a főszerep a Alternatív Közgazdasági Gimnázium egész napos szombati rendezvényén, ahol magyar találmányokat,garázsfejlesztéseket mutatnak be és itt szervezik meg Magyarország egyik legnépesebb robotversenyét, a FIRST LEGO League (FLL) budapesti regionális döntőjét is.

A programozás és a robotok mellett tudományos előadásokkal és kiállítással is várják az érdeklődőket.

Zenés programok

A Vakok Iskolájában szombaton és vasárnap is különleges meseelőadást rendeznek, ahol számítógépek segítségével olyan hangkulisszát építenek fel, ami a mai vizuális világban különleges, a hangokra támaszkodó meseélményt nyújt a gyerekeknek.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében látható Neszmese, tündérek és manók világába repíti el a gyerekeket, egy birodalomba, ahol BimBam király uralkodik.

Szintén mesés-játékos-zenei előadást tűz műsorára mindkét neves fővárosi jazz-koncertterem vasárnap délelőtt. A Budapest Music Centerben Lakatos György fagott művész Kiszámoló című műsorával várja a szójátékokat és zenei ritmusjátékokat kedvelő gyermekközönséget. A Budapest Jazz Clubban pedig Gryllus Vilmos hagyományos Maszkabál című foglalkoztatója, koncertje lesz hallható.

Eperjes Károly: ez egy érvényes, igaz történet

Kevés lesz a hétvégén a gyermekszínházi előadás. Cserébe azonban van két színházi bemutató. A Magyar Színházba Néri Szent Fülöp történetét meséli el a Legyetek jók, ha tudtok című zenés előadás. Az 1500-as években Rómájában élő szent cselekedeteit dolgozza fel a 8 éves kortól ajánlott mű - azét a szentét, aki a jóságra tanította a koldus gyerekeket, ez azonban felingerelte a sátánt, aki hatalmát látta veszélyben. A Fülöp Atyát alakító Eperjes Károly elmondta: "ez egy érvényes, igaz történet - arra vonatkozóan meg pláne, hogy nem egy ilyen van a történelemben. például Bosco Szent Jánosnak, illetve Regőczi István atya sasfiókák-története is ilyen. Sőt Böjte Csaba atya tevékenysége is hasonló".

A halál és a gyász feldolgozása - segítség gyerekeknek

A Kolibri Fészekben pedig egy témája ellenére felszabadító mesét a Rosemarie Eichinger sikeres gyermekkönyve alapján készült Esznek-e a halottak epertortát? című bábelőadást mutatják be. A történet egy furcsa humorú lányról szól, aki az édesanyját vesztette el és egy kisfiúról, akinek az ikertestvére halt meg. Szívós Károly rendezőt elmondta: "Az, hogy a szeretteinket, hozzátartozóinkat elvesztjük és nincs tovább - ez egy nagy kérdőjel mindenki számára. A felnőttek is nagyon nehezen birkóznak meg ezzel a feladattal, pláne a gyerekek. Ez a darab épp azzal foglalkozik, hogy a gyerekeknek segítsen ebben a dologban, hiszen a főszereplő fiúnak, akinek meghal az ikertestvére, ezzel küszködik. Ám az édesanyja nem foglalkozik vele, mert el van foglalva a saját gyászával. Az apukája kicsit haragszik a fiúra, mert ha rá néz, az ikertestvérére emlékezteti. Egy olyan helyzetet mutatunk meg, ami egy kicsit rendkívüli, mégis ugyanarról beszél. A másik gyerekfőszereplő egy érdekes lány, Emma, aki kitalál magának egy világot, hiszen az édesapja sírásó és ott élnek a temetőben. A két gyerek találkozása nagyon érdekes, az, hogy miként segítik egymást, hogy a saját bajaikat meg tudják oldani."

Mozi és Oscar-esélyes rövidfilm

A heti mozibemutatók között van egy gyerekeknek szóló animációs film is a Jégvarázs készítőitől. A Ralph lezúzza a netet című mozi egy behemót és egy szókimondó kislány barátságáról szól, akiket szó szerint beszippant a világháló.

Szintén ajánlható gyerekeknek is az interneten is elérhető 10 Oscar-díjra jelölt animációs rövidfilm. Egyik-másik mese a gyermekkorról, a felnőtté válásról szól, más azonban zseniális kis állati lények életét mutatja, vagy kötött játékfigurák kalandjait. A 10-15 perces, szórakoztató és képileg is izgalmas alkotásokról van szó.

Ragadozónap

De aki dacolna a hóval és élőben szeretne állatokat látni, nekik a Budakeszi Vadaspark szombati Ragadozók Napja rendezvényét ajánlom. Az idei rendezvényt, a hétvégi sasszámláláshoz kapcsolódva az őshonos ragadozó madaraknak szentelik. Az érdeklődők szakvezetésekkel, interaktív előadásokkal, valamint filmvetítéssel ismerkedhetnek meg a vadasparkban lakó madárfajokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×