eur:
389.72
usd:
362.19
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csernobilban még mindig hat az élővilágra a sugárzás

Több mint két évtizeddel a csernobili atomkatasztrófa után a sugárzás még mindig olyan mértékű,hogy egyre kevesebb a rovar és a pók a területen - állítja egy amerikai és egy francia kutató. Az ukránok azonban úgy vélik, gyarapszik a sugárzó területen a vadvilág.

A Dél-Karolinai és a Paris-Sud Egyetem professzora az 1986. április 26-án felrobbant atomreaktor 30 kilométer sugarú körében kialakított "tiltott zónában" végezte kutatómunkáját. A két szakértő azt találta, hogy a területen a rovarok és a pókok számának csökkenése a sugárszennyezéssel van összefüggésben.

A Biology Letters című szaklapban ismertetett tanulmányukban azt állítják, hogy leginkább a dongók, a pillangók, a szöcskék, a szitakötők és a pókok érintettek. A páros előzőleg megállapította, hogy a területen még mindig mérhető sugárzás negatív hatással van az ott élő madárpopulációra. "Ki akartuk terjeszteni a kutatásunkat a rovarokra is, később pedig az emlősöket és a növényeket is vizsgáljuk majd" - írják a kutatók, akik egyszerű módot választottak vizsgálatukhoz: egy kijelölt útvonalon haladva számolták a rovarokat és a pókhálókat úgy, hogy közben mérték a sugárzást.

A kutatás útvonala Csernobilon és szintén fertőzött fehérorosz területen haladt át, illetve olyan helyeket is érintettek, ahol nem mérhető sugárzás. Azt találták, hogy az organizmusok száma a sugárzás erősödésével csökkent.

Az ukrán Csernobil Központ kutatója azonban cáfolja a páros eredményeit, és azt állítja: gyarapszik a vadvilág a tiltott területen, éppen azért, mert ott nem élnek emberek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×