eur:
394.14
usd:
369.94
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Mégsem volt gyáva menekülő, aki elhagyta a Titanicot?

A Titanic tragédiája óta Sir Cosmo Duff-Gordont azzal vádolták, hogy feleségével és annak titkárnőjével gyáván elhagyta a süllyedő óceánjárót, és lefizette a matrózokat, hogy ne evezzenek vissza a jeges vízben haldokló áldozatokért. A férfi haláláig tagadta a vádakat, és az újabb bizonyítékok - amelyek hamarosan kalapács alá kerülnek - azt mutatják, hogy nem hazudott.

A titkárnő családjának írt levele bizonyíthatja, hogy Sir Cosmo Duff-Gordon mégsem úgy viselkedett, ahogyan sokáig gondolták.

Mabel Francatelli leveléből kiderül, és ez egybecseng a férfi egykori tanúvallomásával: a hajó végében a tisztek maguk mondták a triónak, hogy szálljanak be a mentőcsónakba, amit vízre bocsátottak, miután több nő nem volt a közelben.

A titkárnő megírta azt is: Sir Cosmo Duff-Gordon nem is akart a feleségével tartani, a két nő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy ő is beszálljon a mentőcsónakba.

Árverésen a bizonyíték


A levél másolatát árverésre bocsátotta Mabel Francatelli unokaöccse, azzal a parafával töltött mentőmellénnyel egyetemben, amelyet nagynénje a Titanic tragédiájának estéjén viselt.

Sir Cosmo Duff-Gordont, amellett, hogy gyáván elmenekült, azzal is vádolták: lefizette evezőseit, hogy ne térjenek vissza a jeges vízben fuldokló áldozatokért, mert azok, vagy a Titanic körül keletkező hullámok esetleg felboríthatják a mentőcsónakot.

Jótékonyság volt


A titkárnő szerint ez sem volt igaz: az esetet vizsgáló bizottság előtt tett nyilatkozatában kijelentette, hogy Sir Cosmo azért adott fejenként öt fontot a matrózoknak, mert azok elvesztették minden javukat, de nem hallott olyasmiről, hogy a visszafordulásról vitatkoztak volna.

"Eleveztünk a hajótól, amely nagyon gyorsan süllyedt, így elkerültük, hogy magával szippantson minket. Láttam, ahogy a fények kihunynak, és legvégül hallottam azt a borzalmas mormolást, amit a vízen sodródó százak sírása és sikolyai követtek" - írta a titkárnő a tragédiáról.

Tisztázták

Nem csak Sir Cosmót, de jól ismert feleségét sem kímélték a pletykák, bár Mabel Francatelli szerint az egész csak kitaláció. A Titanic eltűnésekor az asszony egy újságcikk szerint titkárnőjének megjegyezte: "Ott úszik a gyönyörű estélyi ruhája."

Sir Cosmo Duff-Gordont egy vizsgálat egyébként tisztázta a vádak alól, amelyekkel ennek ellenére haláláig küzdenie kellett.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×