eur:
390.2
usd:
357.81
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: marungaman/Getty Images

Korrupt közhivatalnokok ellen indult eljárás

Vesztegetés miatt emelt vádat a Zala Vármegyei Főügyészség két nővel szemben, akik pénzt fogadtak el egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégtől.

Az egyik zalaegerszegi nő a szociális és gyermekvédelmi feladatokat ellátó költségvetési szerv zalai kirendeltségének volt főosztályvezetője, a másik az ő irányítása alatt álló egyik szociális intézmény vezetőjeként tevékenykedett. Az intézetben használatos gyógyászati segédeszközöket, például pelenkákat szállító cég képviselőjétől 2019 szeptembere és 2020 áprilisa között rendszeresen és közösen fogadtak el nagyobb pénzösszegeket.

A volt főosztályvezető az általa korábban irányított költségvetési szerv nevében a hozzá tartozó szociális intézmények működéséhez kapcsolódó beszerzések kapcsán kötött adásvételi szerződést az egyik gyógyászati segédeszközöket forgalmazó budapesti céggel, amely egy pécsi egyéni vállalkozót bízott meg az értékesítéssel. Az éves szinten 10 millió forint körüli bevétel kapcsán a területi képviselő eleinte úgy forgatta vissza jutalékként a tisztálkodószerek értékesítéséből származó hasznot, hogy

egyes termékeket ingyenesen bocsátott az intézmények rendelkezésére.

A vádlott 2019 szeptemberében felvetette, hogy a "kompenzációt" a kereskedelmi képviselő ezentúl ne termékben adja át, hanem készpénzben. Ennek lehetőségét megbeszélte vádlott-társával, az egyik intézmény azóta távozott vezetőjével, és megállapodtak abban, hogy az így kapott készpénzt mindig megfelezik egymással.

Az alkalmanként 150-200 ezer forint pénzösszegeket a területi képviselő negyedévente adta át személyesen az érintetteknek. Az összegeket a vádlott-társ részben az általa vezetett szociális intézmény működésére használta fel, a volt főosztályvezető azonban ismeretlen célra költötte el.

A vádirat szerint a korábban kormányzati szolgálati jogviszonyban álló főosztályvezető és a közalkalmazottként dolgozó intézményvezető a jogtalan előny elfogadásával megszegte az irányadó munkáltatói szabályzat előírásait. A Zala Vármegyei Főügyészség ezért önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen, folytatólagosan és társtettesként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat ellenük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai háborúban nem lehet biztosan tudni, hogy a felek mekkora veszteségeket szenvednek el a harctéren, a számokat csak tippelni lehet. A ritka kivételek egyike, hogy valamelyik harcoló fél adatokat oszt meg erről. Most az ukránok kivételt tettek egy településért vívott csatával kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda. Kiadta napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) az ukrajnai háborúról, amelyben ezúttal – mások mellett – Dmitrij Medvegyev kijelentéséről és az orosz sajtóról írnak. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×