eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Feljutott a világ tetejére az emberkereskedelem túlélője

Az emberkereskedelem első "túlélőjeként" megmászta a világ legmagasabb pontját egy fiatal nepáli nő, és feljutott a Mount Everestre az első albán nemzetiségű is az idei tavaszi mászószezonban.

A 28 éves Kancshi Maja Tamang azért kapaszkodott fel szombaton a 8848 méteres hegycsúcsra, hogy felhívja a figyelmet az emberkereskedelem veszélyeire a koldusszegény Nepálban, ahol évről évre ezreket adnak el rabszolgának - jelentette be az expedíciót támogató ENSZ-szervezet, a UN Women in Nepal.

"Misszióm legfőbb célja, hogy véget vessen a lányok és nők elvándorlásának szűkebb hazámból, amely a nő- és leánykereskedelem egyik fő áldozata Nepálban" - idézte a közlemény Tamangot, aki maga is emberkereskedők áldozata lett, Egyiptomba került, ahol cselédlányként kizsákmányolták és bántalmazták.

Nepálban bűnbandák megtévesztéssel vesznek rá reménytelen helyzetben lévő fiatal nőket, hogy rabszolgaként dolgozzanak a szomszédos Indiában és a Közel-Kelet dúsgazdag államaiban, míg másokat bordélyházaknak adnak el. Férfiakat nehéz fizikai rabszolgamunkára alkalmaznak.

Az Emberi Jogok Nepáli Bizottságának adatai szerint a 2014/15-ös pénzügyi évben 9500 ember mentettek ki emberkereskedők karmai közül, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Kancshi Maja Tamang azt akarta megmutatni ritka teljesítményével a nepáli nőknek, hogy bármit elérhetnek, ha esélyt kapnak rá.

A koszovói Uta Ibrahimi személyében elsőként mászta meg hétfőn a világ legmagasabb hegycsúcsát egy albán nemzetiségű személy - jelentette a koszovói média. A hegymászónő kitűzte a koszovói és az albán zászlót is a Mount Everesten, teljesítményéért a legmagasabb koszovói közjogi méltóságok gratuláltak neki Hashim Thaci elnökig bezárólag.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×