eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Infostart

Az árvízi védekezés hírei a budapesti tetőzés előtt - percről percre

A szél nem segíti az árvízi védekezést. Még 50 centit emelkedhet a Duna Budapestnél a szombati tetőzésig.

2024.09.21. 08:26

Az árvíz miatt újabb veszély jelent meg az utakon – és kivédhetetlen

A Duna ártereiből is menekülnek az üzekedő szarvasok, és nem néznek körül, mielőtt átmennek az úttesten.

2024.09.20. 19:28

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.

2024.09.20. 19:27

Életveszély

A Budapestkörnyéke.hu beszámolója szerint vannak, akik megmártóztak a vízben, mások SUP-pal érkeztek a Dunához.

2024.09.20. 19:02

Villamosokat is akadályoz az árvíz

A Duna elárasztotta a Margit híd alatt futó villamospályát - írja az Index.

A Duna magas vízállása miatt az érintett 19-es és 41-es villamosok közlekedése már korábban megváltozott. A BKK honlapján péntek délután már azt írták, hogy a 19-es villamos két szakaszon jár: a Bécsi út / Vörösvári úttól induló villamosok a Széll Kálmán térig, a Kelenföldről induló villamosok pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig közlekednek.

A 41-es villamos a Lánchíd környéki vonalszakaszt elkerülve a Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Margit körút útvonalon, az 56-os villamos vonalára terelve közlekedik.

2024.09.20. 18:37

Szöllősi-Nagy András: az aszály és az árvíz szorosan összekapcsolódik, és ennek az oka a klímaváltozás

A víz körforgása, a hidrológiai ciklus felgyorsult az elmúlt évtizedekben, ezért váltják kis eltéréssel az aszályokat az árvizek - erről is beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Szöllősi-Nagy András hidrológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának egyetemi tanára.

2024.09.20. 18:36

OVF-szóvivő: most a legnagyobb a terhelés a gátakon

Siklós Gabriella elmondta az M1-en: Komáromnál már tetőzött, Esztergomnál tetőzés közeli állapotban van a Duna, Budapesten 835-840 centiméter a vízállás, ami 50-55 centiméterrel elmarad a 2013-as árvízétől.

2024.09.20. 17:59

"Figyeljük a gyerekeket, nehogy beleessenek a homokzsákokról a vízbe" - helyszíni riport

Vízben állnak a kertek Dunabogdányban, a 11-es főút part menti részén. A település határában a főutat is nyaldossa már a Duna. Az InfoRádió helyszíni tudósítója egy vízzel körbevett otthon lakójával, Csubák Istvánnéval beszélgetett.

2024.09.20. 17:33

Fontos a fertőtlenítés az árvíz után

A víz által sodort hordalék, ürülék, állati tetemek miatt az árvíz minden egyes köbcentiméterében milliós nagyságrendben nyüzsögnek a kórokozók. Ezek a víz elvonulása után visszamaradva és elszaporodva súlyos megbetegedéseket okozhatnak. Árvíz után leggyakoribbak a fekáliás coliform, Clostridium perfringens és szalmonella okozta fertőzések, amelyek különösen csecsemőknél és időseknél okozhatnak életveszélyes állapotot. Ezek a kórokozók könnyen bevihetők a lakásba a kézen, a ruházaton, vagy akár a cipők talpán is, így az árvíz által érintett felületek, tárgyak fertőtlenítése alapvető fontosságú a fertőzések megelőzése érdekében - emelte ki a közleményben Bánhegyi Péter, a Caola Zrt. kutatás-fejlesztési vezetője. Hozzátette: az aktív oxigén alapú hipokloritos fertőtlenítőszerek a leghatékonyabbak az árvíz után megtelepedett kórokozók elpusztításában. Különösen az olyan felületeket kell fertőtleníteni, amelyek érintkezésbe kerülhetnek az emberi szervezettel - így a padlókat, falakat és bútorokat. A szaniterek, konyhai felületek és háztartási eszközök alapos tisztítása is nélkülözhetetlen a biztonságos lakókörnyezet megteremtéséhez. (MTI)

2024.09.20. 17:31

Magas a Duna, de közel sem a legnagyobb a mostani budapesti árvíz

Várhatóan az ötödik legmagasabb vízszintet mérik majd szombaton Budapestnél, amikor tetőzik a Duna.

2024.09.20. 16:27

Homok, homokzsák falak és fekete fóliák a Batthyány téren

Az InfoRádió tudósítója, Herczeg Zsolt a budapesti Batthyány térről jelentkezett élőben. Az ottani megállóban nem áll meg az M2-es, piros metró, és a szentendrei HÉV szerelvényei nem mennek el odáig, a végállomás most egy megállóval korábban, a Margit hídnál van.

A budavári önkormányzat szabadon felhasználható homokot szállított a Batthyány térre és a környék egyes pontjaira, mert ebben a városrészben előfordulhat, hogy a pincék és a mélygarázsok megtelnek vízzel, és ezt csak az árvíz levonulása után lehet csak kiszivattyúzni. Az önkormányzat minden I. kerületi lakosnak lakásonként 10 homokzsákot biztosít, ha az átvevő felmutatja a lakcímkártyáját.

A környéken sok önkéntes dolgozik, az áradó Duna pedig látványossággá vált. A Margit hídtól a Bem rakparton a Batthyány térig tömegek fotózzák, videózzák a megáradt folyót, de

sokan kisétálnak az alsó rakpartra vezető lehajtókra a homokzsákok mögé, pedig ez tilos és veszélyes.

A környéken számos tömegközlekedési járat menetrendjében, útvonalában változás van, ezekről a BKK oldalán lehet tájékozódni. A metrópótlás csuklós buszokkal történik, ezek a metrószerelvények követési idejénél sűrűbben közlekednek.

2024.09.20. 16:08

Helikopter, quad, csónak - minden készenlétben áll Tahitótfalunál

Az InfoRádió tudósítója, Tatár Tímea Tahitótfalu Szentendrei-szigeti részéről, Tótfaluról (Kisoroszitól néhány kilométerre) jelentkezett pénteken délután. Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója az élő rádiós bejelentkezésben elmondta: minden olyan eszköz rendelkezésre és készenlétben áll, ami az élet- és vagyonmentéshez szükséges. Előfordulhat ilyenkor árvíz idején vízbe esés, vízbetörés, gátszakadás, gátátázás, éjszakai világítás kiépítésének szükségessége, élet- és vagyonmentés helikopterrel, de van mentőcsónak is, amivel ha kell, a gát mellett tudnak segíteni. Mindezek mellett még készenlétben áll terepjáró és quad is, hogy bármilyen felmerülő problémát meg tudjanak oldani.

A helikopter alkalmas élelmiszer és gyógyszer, valamint személyek ki- és bejuttatására a szigetre. Pavelcze László hozzátette: a riasztás után 3 percen belül próbálnak indulni.

2024.09.20. 16:03

Elmondta a vízügy, mi okozza most a legnagyobb gondot

A figyelőszolgálatot ellátó vízügyesek szerepe és szaktudása most döntő fontosságú.

2024.09.20. 15:58

Győrfi Pál: közel 800 mentőegység és hét mentőhelikopter van állandó készenlétben

Egyelőre nincs szükség a mentőegységek számának növelésére, az OMSZ továbbra is készen áll arra, ha valahol súlyosbodna a helyzet.

2024.09.20. 15:40

Fokozott figyelmet kérnek az autósoktól a mentősök

A Duna-menti áradások komoly közlekedési problémákat okoznak, ezért a mentősök azt kérik a többi közlekedőtől, legyenek fokozott türelemmel, hogy zökkenőmentesen végezhessék a munkájukat.

2024.09.20. 15:34

Segélyt kaphat az, akinek menekülnie kellett a Duna elől

80 ezer forintra nyújthat be kérelmet az, aki az otthonából az árvíz miatt kiköltözésre kényszerült - közölte az óbudai önkormányzat.

2024.09.20. 15:22

Az árvíz levonulása után ebben az ütemben nyithatják meg a lezárt utakat

Több napig is eltarthat, mire az árvíz levonulását követően meg tudják tisztítani a lezárt utakat a Magyar Közút munkatársai, ezért az autósok türelmét kérik.

2024.09.20. 15:06

Árvízi segélykoncertté alakul a Szuperkoncert a Hősök terén

Árvízi segélykoncertté alakul a Szerencsejáték Zrt. szombatra meghirdetett ingyenes Szuperkoncertje a Hősök terén, amelynek sztárfellépője Ricky Martin lesz.

2024.09.20. 14:43

Kismaros nyugodtan várja a tetőzést, inkább a szennyvízkezelés jelent kihívást – videó

A 2600 fős Kismarost 600 ember munkájának köszönhetően 120 ezer homokzsák védi az áradó folyótól, amely pénteken délután tetőzik a térségben. A dunakanyari településen most a szennyvízkezelés okoz kihívást a szakembereknek, de a polgármester szerint minden problémát megoldanak.

2024.09.20. 14:06

Zebegényben be kellett üzemelni a szivattyúkat az átszivárgások miatt

Zebegényben meg kellett magasítani és erősíteni a gátakat. A dunakanyari településen 18 házat közvetlenül veszélyeztet az áradó Duna, de még senkinek sem kellett kiköltöznie az otthonából - mondta Ferenczy Ernő alpolgármester, aki önkéntesek jelentkezését is kérte az InfoRádióban.

2024.09.20. 13:54

Lélegzet-visszafojtva a szlovákok – a csehek már a romokat takarítják

Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség érvényes Nyugat-Szlovákia több járásában. Medvénél csütörtökön, Komáromban péntek hajnalban tetőzött a Duna. Csehországban viszont már minden régióban apadnak a folyók, gyakorlatilag megszűnt az árvízveszély.

2024.09.20. 13:50

Pilismarót polgármestere az árvízről: mi november közepéig munkát fogunk végezni

A településen elkészült a 2013-ban ideiglenesnek épült gát megerősítése, így a körülményekhez képest nyugodtan várják a Duna tetőzését.

2024.09.20. 13:50

Ha ilyen matricát lát egy kocsin, segítse az előrehaladásban

Vízügyesek sietnek az árvízvédelmi helyszínekre.

2024.09.20. 12:29

Nyílt levelet írt az Egyesület a Római Partért a főpolgármesternek

"Tisztelt Főpolgármester úr ! Jelentjük Önnek, mint Budapest első számú árvízvédelmi felelősének, hogy a Dunába tolt és magára hagyott 2000 embernek és rengeteg vállalkozásnak itt a Rómain fel kellett adnia nyugodt és emberhez méltó életét és szembenézni emberi tragédiákkal, erejét és anyagi forrásait meghaladóan védekezve és legfeljebb napi 1-2 órát pihenve! Sajnos sokan vannak, akik anyagi és emberi erőforrások nélkül meg sem tudták kezdeni a védekezést! Szeretnénk a figyelmébe ajánlani, hogy a partiak magánerős védekezése tehermentesíti a Királyok-Nánási úton lévő semmire nem alkalmas nyúlgátat a ráterhelődő víznyomás alól, mivel az előtte lévő és védekező tulajdonosok enyhítik a nyúlgátra nehezedő viznyomást! Reméljük, hogy Ön ezt most végre felfogja és megérti! Azaz 55 ezer ember nagyobb biztonságához járulunk hozzá önerőből! Ezért Öntől eddig csak megvetést kaptunk, hiszen Önök „adnak nekünk létrát, hogy menekülni tudjunk”! Szeretnénk az Ön figyelmét ráirányítani a kérdésre, hogy mivel a Királyok-Nánási utat lezárták, így Óbuda és a Dunakanyar mintegy 500 ezer lakosa és szavazója hogyan tud munkába járni? Próbáljon meg reggel vagy délután erre közlekedni! Az Ön döntése alapján a Királyok-Nánási út kb. két évig lenne lezárva a Királyok-Nánásira tervezett gátépítés miatt, nem is beszélve arról, hogy a Szentendrei útra még pluszban nagy méretű közműveket kellene áthelyezni a Királyok-Nánási útról!" - áll a levélben.

2024.09.20. 12:09

Akár az egymilliárd eurót is elérhetik az árvízkárok Ausztriában

Az osztrák biztosítótársaságok első becslései szerint 600-700 millió euró kárt okoztak az ausztriai árvizek, de attól tartanak, hogy a végösszeg átlépheti az egymilliárd eurót is - közölte pénteken az osztrák biztosítók egyesületének (VVO) elnöke, Rémi Vrignaud. A biztosítótársaságok közül csak a Wiener Städtische már napokkal ezelőtt 100 millió euróra becsülte az általa kifizetendő kártérítés összegét. Az egyesület elnöke pénteken azt hangoztatta, hogy egyelőre a "gyors és bürokráciamentes kártalanítási eljárások lebonyolítása" a legfőbb gondja a biztosítótársaságoknak. Az áradások nyomán az osztrák szövetségi kormány egymilliárd euróra növelte azt a pénzalapot, amelyből katasztrófakárosultakat kártalanítanak, további 500 millió euró segéllyel számolhat Ausztria az Európai Uniótól.

2024.09.20. 12:01

Sződliget: már méteres víz van a 2-es úton, sokára lesz járható

Sződligeten 28 ezer homokzsákkal próbálják megvédeni az árvíztől azt a speciális otthont, ahol 109 értelmi fogyatékkal élő felnőtt lakik. A tetőzést péntek éjfélre várják, de Juhász Béla polgármester már most a legnehezebb feladatra, a takarításra, a fertőtlenítésre és a helyreállításra készül.

2024.09.20. 12:00

„Ott vagy víz van, vagy víz lesz” – óva int a katasztrófavédelem

A tetőzés után is még nagyon elhúzódik az árvíz. Budapestnél több helyütt már tetőzés közeli állapotban van a folyó. Mukics Dánielt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjével beszélgettünk.

2024.09.20. 12:00

Élesben vizsgáznak az Országház árvízvédelmi kapui – helyzetjelentés a fővárosból

Péntek reggelre jó néhány centiméterrel ismét feljebb jött az áradó Duna Budapest belvárosi szakaszán. A Margit híd közelében az alsó rakpartból már csak a közlekedési táblák látszanak, a horgonyzó hajók pedig jóformán egy szintben vannak a felső rakparttal – jelentette péntek reggel az InfoRádió munkatársa a helyszínről.

2024.09.20. 11:36

Ilyen volt a vízügy szerdai napja Esztergomban

2024.09.20. 10:25

A katonák éjszaka is dolgoznak a védekezésen

A területvédelmi tartalékos katonák és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendvédelmi tagozatos diákjai együtt harcolnak a gáton az árvíz ellen - közölte a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára pénteken feltöltött videójában, amelyben az éjszakai, Pilismaróton folytatott árvízi védekezést mutatja be. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, a Magyar Honvédség hivatásos és tartalékos alakulatai az éjszaka folyamán több helyen is helytállnak. A víz éjjel is támad, a védők sem alhatnak.

2024.09.20. 09:36

Módosítják a betegutakat

A mentőszolgálat az árvíz miatti útlezárásokhoz folyamatosan alkalmazkodva módosítja a betegutakat - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs péntek reggeli ülését követő sajtótájékoztatón. Rétvári Bence elmondta azt is, hogy a Nyírő Gyula kórházban pszichiátriai csoportot hoztak létre, hogy támogatást tudjanak nyújtani azoknak, akiknek az "árvíz okozta nehézségek" miatt ez szükséges.

2024.09.20. 09:01

Már a Dunakanyart ostromolja az árhullám, és nem fog megállni a fővárosnál

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint jelenleg Komáron térségében tart a Duna tetőzése, 790 centiméteren, ami egybevág a korábbi előrejelzésekkel. Különleges esemény, amely gondot okozott volna az az árvízi védekezésben, szerencsére csütörtökről péntekre nem történ.

2024.09.20. 08:33

Elhalasztják a hétvégi evezős MEFOB-ot és a diákolimpiát

A súlyos árvízhelyzet miatt a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) elhalasztotta a hétvégére tervezett Magyar Egyetemi-Főiskolai országos bajnokságot (MEFOB) és diákolimpiát. A viadalt a csepeli evezőspályán rendezték volna. A hazai szövetség a honlapján jelentette be, hogy az új időpontot később jelölik ki.

2024.09.20. 08:28

A szigetközi szakaszt elhagyta az árhullám

A szigetközi szakaszt már elhagyta az árhullám, pénteken Komáromnál és Esztergomnál, szombaton Vácnál és Budapesten tetőzik a Duna – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)vezetője. Láng István jelezte: a szigetközi szakaszon már 20 centiméteres apadás van.

2024.09.20. 08:24

BKK: nem áll meg az M2-es metró a Batthyány téren

A Duna magas vízállása miatt az M2-es metró nem áll meg a Batthyány téren, illetve a 19-es és a 41-es villamosok közlekedése is megváltozott. A vonatok áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány téri metróállomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik. Péntektől korlátozták a 19-es és a 41-es villamos közlekedését is a Lánchíd térségében. A 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig. Mindeközben a BKK sűrűbben indítja a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, illetve több járat közlekedik az 1-es villamos vonalán is.

2024.09.20. 08:10

Orbán Viktor: csütörtökig le kell hozni ezt a meccset

400 hívás érkezett már az árvízvédelmi vonalakon.

2024.09.20. 07:05

Csatornazárás, homokzsákfal, vízmérce – így épül fel Budapest árvízi védekezése

Árvíz esetén hogy nem tör be a víz a vízszintnél mélyebben lévő csatornahálózatba, az árvízvédelemben kinek mi a dolga és felelőssége, a talajvíz meddig emelkedik a Dunával szinkronban? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Gerőfi-Gerhard András, a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

2024.09.20. 07:05

Árvíz: módosította a kormány a KRESZ-t

A kormány friss, csütörtökön hatályba lépő rendelete szerint a kijelölt szervezetek azon gépjárművei, amelyek részt vesznek az árvízi védekezésben, az árhullám levonulásáig szabadon használhatják a buszsávokat.

2024.09.20. 06:28

Még ötven centit emelkedik Budapesten a Duna szombat estig

Lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül ötven centiméterrel fog emelkedni a Duna vízszintje, ezt követően lassú apadásnak indul a folyó - mondta Láng István országos vízügyi főigazgató az M1 aktuális csatorna 48 perc című hírháttérműsorának csütörtöki élő adásában. Elmondta, hogy a Duna átlagos vízszintje ugyan mintegy ötven centivel elmarad a 2013-as áradás vízszintjétől, de védvonalak terhelése így is igen jelentős.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×