eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: InfoRádió/Herczeg Zsolt

Élesben vizsgáznak az Országház árvízvédelmi kapui – helyzetjelentés a fővárosból

Péntek reggelre jó néhány centiméterrel ismét feljebb jött az áradó Duna Budapest belvárosi szakaszán. A Margit híd közelében az alsó rakpartból már csak a közlekedési táblák látszanak, a horgonyzó hajók pedig jóformán egy szintben vannak a felső rakparttal – jelentette péntek reggel az InfoRádió munkatársa a helyszínről.

A csatornázási művek közlése szerint Budapesten jóval az árhullám szombatra várt tetőzése előtt befejeződött a felkészülés, és lezárult a védekezés első szakasza. A pesti rakpartról is láthatóan fehérlik a több százezer homokzsákból emelt védmű a Margitszigeten, míg csütörtök délután a III. kerületi Királyok útján, illetve a Nánási úton a tolólapos traktorok és a tömörítőgépek már az ottani gát agyagos megerősítésének és oldalsó megtámasztásának finisében pöfögtek.

Az Újpesti téli kikötőnél, a Váci úton felépült egy 300 méteres homokzsák fal. A Hajógyári-szigetet lezárták, mert az ottani ártéri, úgynevezett galériaerdőt eláraszthatja a víz – erre való ilyenkor –, de az ottani épületeket természetesen védik a Dunától. A Dagály fürdőnél is magasodik egy csaknem 500 méter hosszú mobilgát.

A főváros lakói – a Római part árterében élőket leszámítva – leginkább a közösségi közlekedés felsorolhatatlanul sok változása miatt szembesülnek az árvíz következményeivel. A legfontosabb, hogy péntektől nem használható a 2-es metró Batthyány téri állomása. A H5-ös békásmegyeri, szentendrei HÉV új végállomása is a Margit hídnál van, de nem a lezárt és 400 tonnás vasúti szerelvényekkel megerősített alagútban, hanem a felszínen. A 4-es, 6-os villamos továbbra sem áll meg a Margit híd közepén, de legalább sűrűbben jár.

A Margitszigetre senki se akarjon bemenni, mert lezárták, még az ottani kisállatkertet is evakuálták. Az I. kerületben, a már említett Batthyány téren és környékén, a Fő utcában, a Döbrentei téren – V. Naszályi Márta polgármester közlése szerint – előfordulhat, hogy a pincék és a mélygarázsok vízzel telnek meg, ezért az érintett lakosok lakásonként ma 10 homokzsákot igényelhetnek az önkormányzattól, ezeket az Országház utca 9. szám alatt, I. kerületi lakcímkártyával lehet átvenni a nap 24 órájában. A Budavári Önkormányzat a nap folyamán szabadon felhasználható homokot szállít a Batthyány téri Szent Anna templommal szembeni járdára, a Szilágyi Dezső tér 1. számmal szembeni parkolóba és a Döbrentei utca 18. számmal szembeni zöld területre. A pincékben és a mélygarázsokban felgyülemlett vizet egyébként csak az árhullám levonulása után lehet kiszivattyúzni.

A törvényhozás épületét (Parlament) 2013 óta két vasból készült kapu védi, az egyik 8,5 méter hosszú és 3,5 méter magas, a másik 5,5 méter hosszú és 3,5 méter magas. Ezeket most görgőkön behúzták, és nekifeszítették egy gumiból gyártott tömítésnek, de a biztonság kedvéért van mögöttük egy alumínium szerkezetű kapu is. Ez most vizsgázik először élesben.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna Budapesten szombaton napközben 840 centiméterrel, tehát a 2013-as árvíz szintje alatt tetőzik majd, az apadás pedig lassú lesz. Az árhullám csak jövő hét vége felé hagyja el az országot, tehát valóra válik a mondás, hogy addig még sok víz lefolyik a Dunán. Az Időkép az Országos Vízügyi Főigazgatóság adataiból kiszámolta, hogy csak a mai napig a folyó fővárosi szakaszán egy balatonnyi víz ömlött át – zárta helyszíni tudósítását az InfoRádió munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×