eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: YouTube/amagyarhonvedseg

Pilismarót polgármestere az árvízről: mi november közepéig munkát fogunk végezni

A településen elkészült a 2013-ban ideiglenesnek épült gát megerősítése, így a körülményekhez képest nyugodtan várják a Duna tetőzését.

A gátról körülnézve amerre a szem ellát, mindenhol zsákok, emberek és víz. Az InfoRádió tudósítójának a helyszínen Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere elmondta: 220 ezer zsákot töltöttek meg és helyeztek el csütörtökön. Az éjszaka folyamán nagyságrendileg 30 ezer zsákot raktak ki a honvédség munkatársai, a katasztrófavédelemtől érkezők és a Készenléti Rendőrség hallgatói.

A Duna hazai szakaszán itt az egyik legkritikusabb a helyzet. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta: a környék egy árvízi meder, amelyben annak idején meghagyták a 2013-as nagy árvíznél épült, eredetileg ideiglenesre tervezett gátat. Ennek állagmegóvásával tudtak készülni a várhatóan egyre sűrűbben érkező árvizekre.

"Itt nyolc méteres vízszintre védjük a gátat, erre vonatkozóan voltak számítások. A várható tetőzési szint »kedvező« számunkra. A fő feladat a gát állékonyságának megőrzése, illetve a belvizek elleni védekezés. Ezért épül az úgynevezett bordás megtámasztás, ez nyeli el a legnagyobb mennyiségben az anyagot. Tegnap esti információ, hogy most már 7000 köbméter homokot használtak fel, és a vízügyi szakemberek professzionalizmusának köszönhetően a belső oldali, tehát a vízoldali fóliázás időben megtörtént" – mondta Hunyadi Balázs.

Áll a gát közelében néhány ház is. Ezek ártéri területen vannak, a lakóik tudják is, hogy ingatlanaikat nem lehet megvédeni és minden árvíznél ki kell költözniük. A településvezető szerint ha a gát átszakadna – de nem fog átszakadni –, akkor az áradás az itt lévő 450 házból nagyságrendileg 300-at veszélyeztetne.

Jelenleg az oldaltámaszok továbberősítésén dolgoznak a szakemberek. A tervezett feladatokat elvégezték, de persze soha nem lehet azt mondani, hogy készen van a munka. "Mi nagyjából november közepéig munkát fogunk végezni. Az elkövetkezendő másfél hétben minden bizonnyal még a természetes átfolyások, a buzgárok elleni védekezés zajlik" – mondta Hunyadi Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×