eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Facebook/Kismarosi Kikiáltó hivatalos oldala

Kismaros nyugodtan várja a tetőzést, inkább a szennyvízkezelés jelent kihívást – videó

A 2600 fős Kismarost 600 ember munkájának köszönhetően 120 ezer homokzsák védi az áradó folyótól, amely pénteken délután tetőzik a térségben. A dunakanyari településen most a szennyvízkezelés okoz kihívást a szakembereknek, de a polgármester szerint minden problémát megoldanak.

Kismaroson délutánra várják az árhullám tetőzését. A teljes védvonalon megfelelő magasságban áll a gát. A megerősítések jól tartanak, az átfolyások, akadások nagyjából ott keletkeztek, ahol a korábbi árvizek tapasztalatai alapján és a vízügy szakemberei segítségével terveztük – mondta el az InfoRádióban Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere. A katasztrófavédelem tűzoltói már csütörtökön minden helyre kitelepítették a nagy teljesítményű szivattyúkat. A 600 méter hosszú gátat éjjel-nappal őrség figyeli, a szükséges helyeken kiépítették a világítást is.

Hozzátette: a védmű jól tart, mindenki nyugodt.

"Nagyon időben meg tudtuk építeni a gátat. Azt a mintegy 120 ezer homokzsákot, ami a védműhöz szükséges, jó ütemben tudtuk a rengeteg önkéntes civil segítségével, valamint a Magyar Honvédség 300 katonájával és a katasztrófavédelem 50 fős tűzoltósági csapatával megtölteni, felépíteni. A védmű olyan állapotban van, hogy nyugodtan tudjuk várni a Duna tetőzését" – közölte a településvezető.

Az előrejelzések szerint Nagymarosnál 700 centiméter környékén fog tetőzni a Duna, és mivel ez a Kismaroshoz legközelebb lévő mértékadó vízmérce, itt is erre a szintre készülnek.

Senkinek nem kellett elhagynia az otthonát Kismaroson. A Morgó-patak torkolatánál lévő ártéren is minden lakóépület védve van, ott egy külön, mintegy 200 méteres védvonalat építettek biztonságos szinten, megfelelő minőségben. Ez nem csatlakozik ahhoz a 600 méteres szakaszhoz, ami közvetlenül a Dunával találkozik, de itt is minden előkészületet időben és megfelelő minőségben végrehajtottak – közölte Neubauer Rudolf.

A tetőzés után is még napokig figyelni kell a védműveket,

ezt a gátőrszolgálat, a katasztrófavédelem és a vízügy jelenlétével, valamint az azonnali beavatkozást igénylő munkálatokhoz a honvédség 50 fős katonai egységével hajtják végre.

"A településre még az előtt beérkezett a zsákokhoz a bányahomok, hogy a 12-es utat Verőce és Vác között lezárták, vagyis bár Kismaros a nagy méretű teherautók számára most csak nagyon nagy kerülővel közelíthető meg, már korábban megkapta a szükséges védekezési anyagokat, a homok már zsákokba is van töltve. Ez a civil önkéntesek hatalmas száma, nagy segítsége miatt is valósulhatott meg ilyen jól. Volt a védekezésünknek három napja a múlt hét végén és ennek a hétnek az elején, amikor a munkákban mintegy 600-an vettek részt" – mondta az összefogásról a polgármester.

Kismaros a 12-es főút lezárása miatt Katalinpuszta, Verőce irányából érhető el az M2-esről, Budapest felől. Ez a néhány kilométer kerülőút egy alsóbbrendű, de szilárd burkolatú úton, csökkentett sebességgel és megnövekedett forgalom mellett teljesíthető, vagyis hosszabb menetidőre kell számítani. A nagyméretű autóknak, a szállítójárműveknek nagyobb kerülőt kell tenniük, ők a Börzsöny teljes megkerülésével tudnak csak közlekedni. A falun belül viszont kizárólag azok a közterületek, önkormányzati kezelésben lévő utak vannak zárva, ahol a védekezés zajlik, ezért lényegében a település egészén biztosított a közlekedés.

Neubauer Rudolf elmondta még, hogy valamennyi közműszolgáltatásuk működik, de

a csatornahálózat a legterheltebb és a működése időnként akadozik.

"Ennek van közvetlen hatása az árvízi védekezési munkákra is, de egyelőre még ezeket is kezelni tudtuk. Előfordult már az, hogy a katonaság segítségével nagy mennyiségben és hirtelen kellett homokzsákokkal kis, lokális védekezési falat emelni. A DMRV szolgáltató szakemberei is folyamatosan jelen vannak a településen és segítik a szennyvíz megfelelő elvezetését" – fogalmazott.

Mint mondta, összességében nyugodt a falu, minden megfelelően üzemel. Az általános iskola tornaterme, a sportcsarnok az egyetlen, amit most az iskolások nem tudnak a testnevelésórákon igénybe venni. Ennek az épületnek ugyanis most – a tankerület együttműködésével – a tűzoltók elszállásolásában van szerepe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×