eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet visszavonását követelő tüntetők megszállva tartják a hongkongi Csek Lap Kok Nemzetközi Repülőteret 2019. augusztus 13-án. A hónapokkal ezelőtt kezdődött, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként folytatott ülőtüntetés ötödik napja tart a repülőtéren, emiatt több mint 300 járatot törölt a Kína különleges közigazgatási övezeteként működő város repterének vezetése.
Nyitókép: MTI/AP/Vincent Thian

Világszerte légitársaságok, egészségügyi szolgáltatók, bankok és telekommunikációs cégek bénultak meg egy biztonsági szoftver hibás frissítése miatt - a nap hírei

Az ukránoktól vár megoldást az orosz olajtranzit újraindítására a magyar külgazdasági és külügyminiszter. A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás ügyében.

Világszerte légitársaságok, egészségügyi szolgáltatók, bankok és telekommunikációs cégek bénultak meg egy biztonsági szoftver hibás frissítése miatt. Szakértők szerint akár több napig is eltarthat, mire sikerült elhárítani a globális informatikai leállás következményeit, és a gazdasági következmények is súlyosak lesznek.

A budapesti repülőtérről induló Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatokat is érinti az informatikai probléma. A Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: emiatt járatkésésekre és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Átmeneti megoldásokkal jelenleg biztosított Magyarország kőolajellátása, de ezek hosszú távon nem fognak működni – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ukránok feladatának nevezte a helyzet rendezését, és egyben érthetetlennek minősítette az ukrán döntést az orosz Lukoil magyarországi kőolajtranzitjának leállításáról.

Holnap ismét csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára -írja a holtankoljak.hu. Ezúttal 4-4 forinttal lesz olcsóbb mindkét üzemanyag. Jelenleg a 95-ös benzinért 614,a gázolajért 621 forintot kell fizetni literenként.

Kötelezővé teszi a környezeti hatásvizsgálat elvégzését az akkumulátorgyáraknál és akku feldolgozóknál a kormány. Az Energetikai Minisztérium közleménye szerint a környezetvédelmi engedélyezés módosítása megteremti az egységes hatósági gyakorlatot és kiszámíthatóbb, rövidebb eljárást tesz lehetővé.

Változtatásokat tervez a kormányablakok működésében és az állami, valamint önkormányzati közfeladatok nyilvántartásában kormány. A társadalmi egyeztetésre bocsátott módosítások célja az ügyintézés egyszerűsítése és hatékonyságának növelése a hivatalos indoklás szerint. A kormányablakok központi szervezeti egységének nevét is megváltoztatnák: a Központi Okmányiroda helyett mostantól Központi Okmányügyi Főosztály lenne a hivatalos megnevezés.

Elindult Budapesten a fiatalokat a munkaerőpiacon segítő Ifjúsági Garancia Plusz program. Budapest Főváros Kormányhivatala azt közölte: a cél, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához.

Kifizeti a Bethesda Gyermekkórház klímájának javítási költségeit a fenntartó református egyház. A Magyarországi Református Egyház rendkívüli segítségként állja az intézmény elromlott légkondicionálójának teljes javítási költségét. Az eddig beérkezett adományokat a kórház további helyiségeinek klimatizálására fordítják. A berendezés a Bethesda gyermekkórház fül-orr gégészeti műtőjében romlott el.

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás ügyében – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A gyereket felrúgó férfi külföldön van, ezért még nem hallgatták ki. Az ügyben a kalandparkot működtető szolnoki városüzemeltető tett feljelentést még hétfőn.

A morális okok mellett a magyarok érdekeivel is indokolta a békemissziót a kormányfő. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban ismét úgy vélte: ha béke van, Magyarország abban a pillanatban egy más gazdasági helyzetben találja magát. A kormányfő elmondta, hogy az Európai Bizottság elmúlt években tapasztalt gyenge teljesítménye miatt nem támogatta tegnap Ursula von der Leyen újraválasztását Magyarország. Orbán Viktor közölte azt is, hogy versenyképességi paktumot terjeszt elő az unió soros elnöki tisztét betöltő Magyarország a témában tervezett, november 8-i budapesti találkozón.

Minden ukrán területet nem lehet fegyverrel visszaszerezni, abban a diplomácia ereje segíthet – mondta az ukrán elnök a BBC-nek. Volodimir Zelenszkij szerint ha Oroszország meggyengül a csatatéren, attól erősebb pozícióba kerül Ukrajna a tárgyalóasztalnál. Úgy vélte: a világnak nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy meggyőzze, üljön tárgyalóasztalhoz és fontolja meg a háború befejezését.

Dróntámadás érte Tel-Aviv központját hajnalban, egy ember meghalt, tízen megsebesültek . A jemeni húszi lázadók bejelentették, hogy ők indították a drónt, és folytatják Tel-Aviv elleni műveleteiket, szolidaritásként az Izraellel szemben álló palesztinokkal.

Több tízmillió euró értékben, hatezernél is több keresett műtárgy került elő Európa-szerte az Europol által vezetett akcióban. Összesen 25 európai ország nyomozói állítottak elő 85 műkincskereskedőt és vásárlót. A Pandora 8 nevű nemzetközi műveletben repülőtereket, kikötőket határátkelőhelyet, aukciósházakat, múzeumokat, magánlakásokat ellenőriztek.

Fokozza a sebességméréseket az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az autósok a hét minden napján, bármikor számíthatnak sebességmérésre, akár civil autókból is. Az elmúlt egy évben a hídon 2.538 felvételt készítettek sebességtúllépésről és több halálos és súlyos baleset történt az Árpád hídon.

Fokozott a rendőri jelenlét Mogyoród térségében a Formula-1-es Magyar Nagydíj versenyhétvégéjén. A mentőszolgálat több mint 150 szakemberrel, 23 mentőkocsival, két mentőhelikopterrel, két speciális kimentő csapattal és hat mentőorvosi kocsival vigyáz a biztonságra a Hungaroringen.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×