eur:
390.37
usd:
358.81
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: YouTube/Bethesda Kórház Alapítvány

Gyors segítséget kapott a Bethesda: több klíma lesz, mint remélték

Egy nap alatt annyi adomány érkezett, hogy az összes helyiséget klimatizálni tudják. Velkey György az InfoRádióban az egész ágazatot érintő "klímarobbanásról" is beszélt.

Ahogy az Infostart is megírta, a Bethesda Gyermekkórház csütörtökön gyűjtést indított, mert elromlott a fül-orr-gégészeti műtő speciális klímaberendezése, ami miatt bizonytalanná vált az operációk tervezhetősége. A meghibásodott műtői klíma megjavításához és további négy rendelőjük légkondicionálásához tízmillió forintra volt szükségük.

Pénteken a kórház egy újabb Facebook-posztjából kiderült, hogy a fenntartó Magyarországi Református Egyház rendkívüli segítségként kifizeti az elromlott klíma teljes javítási költségét. Csakhogy közben többen is támogatást ígértek az intézménynek, így például az FTC sportolói és dolgozói is összeadták a hiányzó tízmillió forintot.

A felajánlások révén így megoldódik azoknak a további helyiségeknek is a klimatizálása, ahol erre nagy szükség van a hőségben.

"Egy névtelenségét kérő kiemelt nagy összegű adományozónknak; az összefogásban résztvevő számtalan támogatónknak és a cégek felajánlásának köszönhetően még nagyobbat álmodhatunk és azon helyiségek is sorra kerülnek a klimatizálásban, melyeket nem is remélhettünk. A sürgősségi várakozó, a sebészeti betegőrző kórterem, a neurológiai betegfogadó tér, ADHD-ambulanciánk vizsgálója, génterápiás kórtermünk és az otthonlélegeztetési alváslabor klimatizálása is megoldódik a következő hetekben" – áll a bejegyzésben.

Az InfoRádióban Velkey György, a Bethesda Református Gyermekkórház főigazgatója elmondta: a Bethesdának mint egyházi kórháznak különösen nehéz helyzete van az amortizációpótlás szempontjából, hirtelen mozgatható, rendelkezésre álló pénzük nincs ilyen célra. Azt egyelőre nem tudta megmondani, összesen mekkora összeg folyt be az adományokból, még tart az összeszámlálás.

"Ahogy láttuk, hogy milyen nagy segíteni vágyás és segítő szándék mellett konkrét adományok érkeztek, azonnal elkezdtük a különböző beszerzéseket.

Nagyon reméljük, hogy napokon, heteken belül a legtöbb klímagép a helyére kerülhet és a javítások megtörténnek"

– fogalmazott.

Megjegyezte, nem mondtak le műtéteket, de ez nagyon extra belső szervezést igényelt, rendkívül kiélezetten kellett egyik helyről a másikra költözniük az érintett beavatkozásoknak, ahogy meg kellett oldani más helyiségek, illetve laboratóriumi műszerek üzemképesen tartását is.

Mint a Magyar Kórházszövetség elnökéhez, számos információ befutott hozzá a klímahibákkal kapcsolatban. Elmondása szerint világszerte a legtöbb intézményt minden előrejelzés ellenére is váratlanul érte a "klímarobbanás", amelyre talán még a világ leggazdagabb országaiban sem tudnak elég gyorsan reagálni. A magyar kórházak is ettől szenvednek. Muszáj módszeresen szembenézniük ezzel a problémával, az egészségügy üzemeltetőinek úgy számolni vele, mint egy nagyon jelentős invesztícióval, folyamatos amortizációpótlás mellett.

"Nem nagyon van másik olyan szolgáltató, amely ilyen négyzetméteren, éjjel-nappal nagy energiaigényű berendezéseket üzemeltet. A klíma és az egészségügy kérdését nagyon komolyan kell venni, amiben a kórházak az első számú elszenvedők, és nyilván a benne gyógyuló betegek elsősorban" – szögezte le Velkey György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×