eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Oltáshoz előkészítik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Budapesten, a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) oltópontján 2022. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Veszélyben a gyerekek - Új és sürgős lehetőség a háziorvosoknál: be kéne adatni az influenza elleni védőoltást

15 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, és megfordult a trend, most már több az influenzás, mint a covidos. Az influenza pozitivitási aránya csaknem 19 százalék, ami 4 százalékkal haladja meg az igazolt covidos fertőzések számát. Molnár Zsuzsanna, az NNGYK Járványügyi és Védőoltási Osztály vezetője szerint oltatni még most sem késő, annál is inkább, mert az új Covid-oltás már a háziorvosoknál is elérhető.

15 százalékkal nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma január harmadik hetében, egy hét alatt. Baranyában egy óvodai járványról is jelentést kapott az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), amely során influenza-A vírust mutattak ki mint kórokozót. Nógrád, Somogy és Tolna kivételével pedig már a hét derekára mindenütt igazoltak laboratóriumi vizsgálattal influenza által okozott megbetegedéseket.

Mint Molnár Zsuzsanna, az NNGYK Járványügyi és Védőoltási Osztály vezetője az InfoRádióban elmondta, megállapítható, az elmúlt hét volt az első, amikor hosszú idő után kimutathatóan több volt az influenzás (18,8 százalék), mint a koronavírusos (14,9 százalék) beteg.

A korosztályos megoszlás azt mutatja, hogy a 14 év alatti gyermekek aránya 31,8 százalék volt, 34,2 százalék volt a 15-34 éves fiatal felnőttek aránya, minden negyedik fertőzött tartozott a 25-59 éves korosztályba, és 10,6 százalék tartozott a 60 éven felüliek csoportjába.

"Az akut légúti fertőzés kormegosztást nézve azt látjuk,

a beteg gyermekek aránya nagyobb, 46,1 százalék,

24,9 százalék a 15-34 éves fiatal felnőtteké, 19 százalék 35 és 59 év között, és 10 százalék a 60 éven felüliek közül kerül ki" - részletezte.

A védőoltásokkal kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy mivel a légúti járvány várhatóan kiszélesedik, az influenza és a Covid pedig tavaszig egészen biztosan itt lesz köztünk, jelenleg is javasolható a védőoltás a kockázati csoportokba tartozóknak mind a Covid-, mind az influenza elleni oltás, ami most már újra elérhető a háziorvosoknál is; Covid-oltást december óta az ország 24 oltópontján lehetett felvenni, de az elmúlt két hétben a lehetőség kiszélesedett a háziorvosi rendelők körére. Itt a térítésmentes, influenza elleni oltás is elérhető, Molnár Zsuzsanna javasolja is, hogy aki eddig nem tette meg, keresse fel a háziorvost, és adassa be az influenza elleni védőoltást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×