eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j2) fogadja Alibek Kuantirov kazah nemzetgazdasági miniszter, a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke (j) Asztanában 2023. november 1-jén. Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vesz a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kazahsztánban tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök - a nap hírei

Megnyitották a határátkelőt az egyiptomi Rafahnál. Jelenleg 98 százalékos a hazai gáztárolók töltöttsége.

A Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztán fővárosában. A magyar delegáció tagja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is. A külügyi tárca vezetője Facebook-oldalára feltöltött videójában elmondta: a magyar kormányfőt csütörtökön fogadja a kazah elnök és a miniszterelnök, és megérkeznek a türk államok vezetői is, akik este informális vacsorán vesznek részt. A kormányfő sajtófőnöke azt közölte: az államközi kapcsolatok kiemelt területe az energetika és az oktatás.

Hivatalos látogatásra Kazahsztánba érkezett a francia államfő. Emmanuel Macron a stratégiai partnerség fejlesztésének kilátásairól és a gazdasági együttműködés elmélyítéséről tárgyalt szűk körben Kaszim-Zsomart Tokajev elnökkel Asztanában.

Minden eddiginél közelebb kerülhetünk a III. világháború kirobbanásához, amennyiben a nemzetközi közösség nem képes békésen rendezni napjaink biztonsági kihívásait – jelentette ki külgazdasági és külügyminiszter Asztanában. Szijjártó Péter úgy vélte: Európa szempontjából a hidegháború vége óta nem volt olyan rossz a biztonsági helyzet, mint jelenleg.

Megnyitották a határátkelőt Rafahnál, megkezdődött a külföldiek és sérültek evakuációja. Palesztin források szerint legkevesebb 320 külföldi, illetve kettős állampolgár hagyhatta el a palesztin övezetet. Míg az egyiptomi Vörös Félhold főtitkára úgy tudja: ma 525 külföldi, illetve kettős állampolgár kiutazását hagyták jóvá. A háború kitörése óta először kelhettek át sebesült palesztinok is Egyiptomba, értesülések szerint összesen mintegy 90 súlyos sebesültet evakuálnak az övezetből. Jordánia közben bejelentette: visszahívja nagykövetét Izraelből, mert elítélik az általuk okozott a humanitárius katasztrófát idézett elő.

A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai sok polgári áldozathoz vezetettek, az ügyben sürgős intézkedést szorgalmazott az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője. Az uniós illetékes arra figyelmeztetett: Izraelnek kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a szélsőséges telepesek által alkalmazott erőszaktól, mert az növeli a gázai konfliktus elmérgesedésének kockázatát is.

Antiszemita cselekmények miatt indult több eljárás Párizsban. Az ügyészség bejelentette: eljárást indít egy, a közösségi oldalakon megjelent felvétel miatt, amelyen csoportba verődött utasok antiszemita rigmusokat skandálnak, és Palesztinát éltetik a francia főváros metrójában.

Húsz nappal meghosszabbította a cseh-szlovák határ ellenőrzését a cseh kormány – közölte a cseh belügyminiszter. Vít Rakusan elmondta: a véletlenszerű ellenőrzések november 22-ig folytatódnak, miután megítélésük szerint a külső schengeni határok védelme nem működik.

December 17-re írta ki a szerb elnök az előrehozott parlamenti választást. Ezzel egyidőben előrehozott önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen, illetve vajdasági tartományi választásra is számítani lehet.

Bulgária egy évvel kitolta, 2025 elejére az euróbevezetés céldátumát - közölte a kormány. A halasztást nem indokolták, de korábban már jelezték, hogy az ország lemaradásban van a szükséges törvényi előfeltételek megteremtésében.

A durumbúza exportjának féléves tilalmára tett javaslatot az orosz kormánynak a mezőgazdasági minisztérium. A tilalmat december 1-jén léptetnék életbe 2024. május 31-éig, de nemzetközi humanitárius segítségnyújtásra nem vonatkozna.

Egyelőre nem tervez újabb akkumulátorgyárat a Volkswagen – közölte a vezérigazgató azután, hogy megbeszélést folytatott cseh kormánytisztviselőkkel. A cseh kormányfő sajnálatát fejezte ki a döntés miatt.

Bosznia-Hercegovina jövője az Európai Unióban van, és Brüsszel határozottan támogatja Szarajevó európai útját - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke Szarajevóban. Ursula von der Leyen rámutatott: a boszniai gazdaság az uniós átlagnak csupán a 35 százalékát éri el, sok kihasználatlan lehetőség van még az országban.

Már a nyáron elérte a novemberre megcélzott szintet a hazai gáztárolók töltöttsége – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az uniós előírás szerint a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalék, ami Magyarországon jelenleg már 98 százalékos.

A családi otthonteremtési kedvezmény új rendszerében, megszűnik a különbségtétel az új és a használt ingatlanok között – hangsúlyozta a Magyar Nemzet online-nak adott interjúban a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes kiemelte: a csok pluszt csak vállalt gyermek esetén lehet igényelni, de a már meglévő gyermekek száma is számít a kedvezményes hitelkonstrukciónál.

Javítana a szociális szférában dolgozók helyzetén az LMP. Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy a tartósan beteg, vagy fogyatékossággal élő hozzátartozójukat otthon ápolók kapják meg legalább a minimálbért, amely jelenleg bruttó 232 ezer forint. Emellett az ápolást, gondozást hivatásszerűen végzők bérét is emelnék, és egyszeri, 500 ezer forintot adnának a szociális szféra dolgozóinak.

A Momentum frakciója alkotmánymódosító javaslatot nyújt be a parlamentben a választói korhatár-csökkentés érdekében. Azt szeretnék elérni, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson 16 éves kortól is lehessen szavazni.

Meghalt Szegő András, Prima Primissima-díjas újságíró. Halálhírét a Nők Lapja jelentette be a Facebook-oldalán. Az újságíró hosszú betegség után hunyt el 75 éves korában.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×