eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadása a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy-kúriában 2023. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kazahsztánba, a türk csúcsra utazott Orbán Viktor és három miniszter

A találkozón való részvétel mellett a kazahokkal is tárgyalást folytat a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztán fővárosába, Asztanába utazott, ahol hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vesz a Türk Államok Szervezete 10., pénteki csúcstalálkozóján - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar delegáció, melynek tagja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is -

tárgyalásokat folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, Alikhan Szmailov miniszterelnökkel és Jerlan Kosanov parlamenti elnökkel.

Magyarország és Kazahsztán szorosan együttműködik az energetika területén. 2023 januárjában a békés célú nukleáris energia használatának oktatásáról szóló egyetértési nyilatkozatot írtak alá - emlékeztetett a sajtófőnök, hozzátéve: vállalati szinten is kiemelkedő az energetikai együttműködésünk, számos érdekelt magyar cég van jelen a kazah piacon.

Az oktatás is az államközi kapcsolatok egyik kiemelt területe, az asztanai tárgyalások során aláírják a 2024-2026 közötti időszakra vonatkozó Stipendium Hungaricum megállapodást, valamint folyamatban van több magyar egyetem kazahsztáni megjelenésének előkészítése is.

A közleményben nem szerepel, de az azerin kívül kazah földgázt is vásárolna Magyarország, amely Törökországon át juthat Európába. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig a Facebook-oldalán közölte, hogy ülésezik a türk szervezet Külügyi Tanácsa, ahol találkozik a kazahon kívül az "azeri kollégákkal", valamint hogy átadnak egy Petőfiről elnevezett utcát is.

A Türk Államok Szervezetének "türk idő" vagy "türk éra" mottóval megrendezett pénteki csúcstalálkozója a szervezet honlapja szerint "kulcsfontosságú platformként szolgál majd a széleskörű napirendről szóló magas szintű megbeszélésekhez. A vezetők sarkalatos kérdésekben döntenek, megállapodásokat véglegesítenek olyan területeken, mint a gazdaság, a kereskedelem, a közlekedés és a vámügy".

A türk államok - Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Magyarország, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán - vezetői a régión belüli és azon túli politikai és gazdasági fejleményekről is tárgyalnak majd

- olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×