eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Lélektani határra süllyedt a Balaton vízszintje

100 centi a Balaton átlagos vízszintje. Ilyen alacsony nyáron még nem volt a tó. Más kérdés, hogy jóval magasabb, mint tavaly.

Ez elmúlt napok kánikulája miatt öt nap alatt 2 centivel csökkent a Balaton átlagos vízszintje, hétfő reggel 100 centit mértek. Ez egyfajta lélektani határ, a múlt héten még úgy tűnt, hogy idén már nem csökkent ez alá a vízszint. Most lehet, hogy mégis megtörténik. Tavaly ilyenkor 75 centi volt az adat.

A magyar tenger azonban ilyen szempontból nagyon jó nyarat zárt. Volt, hogy a szezon közepén is emelkedett a vízszint. Erről augusztus 5-én számolhattunk be, akkor 104 centin állt a mérce.

A tó vize jelenleg egyébként Gyenesdiásnál 28 fokos.

A novekedés.hu annak nézett utána, hogy mi a helyzet a többi magyarországi tóval.

Velencei-tó

Már a nyár elején bizakodásra adott okot, hogy 100 centiméter fölé kúszott a vízállás, ami bár jócskán elmaradt az ilyenkor ideális 140-150 centimétertől, de már így is sokkal kedvezőbb volt, mint tavaly. Augusztus 25-én Agárdnál a nyár végi forróság közepette 86 centimétert mutatott a vízmérce. Ez 24 centivel több, mint tavaly.

Tisza-tó

A Tisza-tó fura képződmény, hiszen végül is a Tisza mint folyó "része". Idén a vízállás egész nyáron kedvezően alakult.

Fertő tó

A Fertő tavat a 2021-es és 2022-es aszály rendkívül leapasztotta, és a 2022 őszén kezdődő, csapadékban gazdag időszakban sem tudott igazán feltöltődni. Ennek elsődleges oka, hogy a Fertő eleve egy szélsőséges vízállásokra hajlamos, sekély vizű tó, a megfelelő vízutánpótlása pedig nem megoldott.

Így 2023 áprilisában a Fertőrákoson kihelyezett vízmérce mindössze 3 centiméteres vízállást mutatott, ami azt jelentette, hogy a tó szinte kiszáradáshoz közeli állapotba került. Augusztus 5-én 19 centiméteren állt Fertőrákosnál a vízszint.

Azóta jelentősen apadt a tó, de 25-én még elérte a 10 centimétert, 27-ig pedig még duzzadt is egy centit.

Osztrák mércék szerint jóval kedvezőbb a helyzet a tavalyinál, de az ideálistól azért messze van.

Hajók, kompok

Mindez azért történhetett, mert tavasszal és főleg a nyárelőn hatalmas felhőszakadások voltak a Balaton környékén. Ez adott lehetőséget arra, hogy június elején, a 121 centis vízállás okán s Sió-csatornán keresztül engedjenek a tóból, és ezzel elehetővé vált, hogy a Bahart négy új, 5,7milliárd forintba kerülő vízijárműve Komáromból Siófokig ússzon. Erről az útról többször, részletesen beszámoltunk.

Mindenesetre a nagyobb tavainknak most elég volna egy átlagos tél-tavasz "kombó", ami a csapadékot illeti, és akkor nem kellene rettegve várni a 2024-es szezont, ahogy sokan tették 2022 őszén, amikor a Balaton vízszintje 70 centi alá süllyedt.

Keddre újabb felhőszakadásokat jeleznek a szakemberek, így lehet, hogy a Balaton tudja tartani a lélektani határt.

A vízszint november elején szokta elérni az őszi mélypontját.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×