eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Lélektani határra süllyedt a Balaton vízszintje

100 centi a Balaton átlagos vízszintje. Ilyen alacsony nyáron még nem volt a tó. Más kérdés, hogy jóval magasabb, mint tavaly.

Ez elmúlt napok kánikulája miatt öt nap alatt 2 centivel csökkent a Balaton átlagos vízszintje, hétfő reggel 100 centit mértek. Ez egyfajta lélektani határ, a múlt héten még úgy tűnt, hogy idén már nem csökkent ez alá a vízszint. Most lehet, hogy mégis megtörténik. Tavaly ilyenkor 75 centi volt az adat.

A magyar tenger azonban ilyen szempontból nagyon jó nyarat zárt. Volt, hogy a szezon közepén is emelkedett a vízszint. Erről augusztus 5-én számolhattunk be, akkor 104 centin állt a mérce.

A tó vize jelenleg egyébként Gyenesdiásnál 28 fokos.

A novekedés.hu annak nézett utána, hogy mi a helyzet a többi magyarországi tóval.

Velencei-tó

Már a nyár elején bizakodásra adott okot, hogy 100 centiméter fölé kúszott a vízállás, ami bár jócskán elmaradt az ilyenkor ideális 140-150 centimétertől, de már így is sokkal kedvezőbb volt, mint tavaly. Augusztus 25-én Agárdnál a nyár végi forróság közepette 86 centimétert mutatott a vízmérce. Ez 24 centivel több, mint tavaly.

Tisza-tó

A Tisza-tó fura képződmény, hiszen végül is a Tisza mint folyó "része". Idén a vízállás egész nyáron kedvezően alakult.

Fertő tó

A Fertő tavat a 2021-es és 2022-es aszály rendkívül leapasztotta, és a 2022 őszén kezdődő, csapadékban gazdag időszakban sem tudott igazán feltöltődni. Ennek elsődleges oka, hogy a Fertő eleve egy szélsőséges vízállásokra hajlamos, sekély vizű tó, a megfelelő vízutánpótlása pedig nem megoldott.

Így 2023 áprilisában a Fertőrákoson kihelyezett vízmérce mindössze 3 centiméteres vízállást mutatott, ami azt jelentette, hogy a tó szinte kiszáradáshoz közeli állapotba került. Augusztus 5-én 19 centiméteren állt Fertőrákosnál a vízszint.

Azóta jelentősen apadt a tó, de 25-én még elérte a 10 centimétert, 27-ig pedig még duzzadt is egy centit.

Osztrák mércék szerint jóval kedvezőbb a helyzet a tavalyinál, de az ideálistól azért messze van.

Hajók, kompok

Mindez azért történhetett, mert tavasszal és főleg a nyárelőn hatalmas felhőszakadások voltak a Balaton környékén. Ez adott lehetőséget arra, hogy június elején, a 121 centis vízállás okán s Sió-csatornán keresztül engedjenek a tóból, és ezzel elehetővé vált, hogy a Bahart négy új, 5,7milliárd forintba kerülő vízijárműve Komáromból Siófokig ússzon. Erről az útról többször, részletesen beszámoltunk.

Mindenesetre a nagyobb tavainknak most elég volna egy átlagos tél-tavasz "kombó", ami a csapadékot illeti, és akkor nem kellene rettegve várni a 2024-es szezont, ahogy sokan tették 2022 őszén, amikor a Balaton vízszintje 70 centi alá süllyedt.

Keddre újabb felhőszakadásokat jeleznek a szakemberek, így lehet, hogy a Balaton tudja tartani a lélektani határt.

A vízszint november elején szokta elérni az őszi mélypontját.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Németország új világgazdaságuralmi terveket villantott

Németország új világgazdaságuralmi terveket villantott

Olaf Scholz kancellár – visszautasítva Christian Lindner liberális pénzügyminiszter megszorításokra vonatkozó felhívásait –, hangsúlyozta, hogy a jóléti államot nem fogják leépíteni. A kancellár fogadkozott, hogy továbbra is katonai támogatást nyújt Ukrajnának az Oroszországgal folytatott konfliktusban, jelezve, hogy Németország kész többet tenni, ha mások csökkentik a támogatást. Scholz elismerte a feladat nehézségét, de bizakodását fejezte ki az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú eredmény elérésében – számolt be a Bloomberg a német költségvetési viták újabb felvonásáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×