eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Szörényi Péter/Infostart

Csoda a Balatonnál, a hőség ellenére tartja magát a tó

Napok óta nem változik a Balaton vízszintje. 108 centin áll a mérce.

Bár az elmúlt napokban már tombol a kánikula, a "magyar tenger" vízszintje alig változik. A vízügyi főigazgatóság adatai azt mutatják, hogy négy napja 109-en áll a mérce, ami az átlagos vízszintet illeti.

Korábban, a hőség ellenére, még emelkedett is. Július 14-én és 15-én 109 centit mértek. Igaz, előtte két napon át, komoly felhőszakadások voltak a tó vízgyűjtőterületén.

Ahogy arról részletesen beszámoltunk: júniusban a Balaton 121 centisre emelkedett és ekkor elkezdték leengedni a vizet. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a Bahart egy éve elkészült hajói és kompjai felússzanak a Sió-csatornán.

Elénk vita alakult ki, hogy ez mennyire lesz káros folyamat, de az InfoRádióban Siklós Gabriella vízügyi szóvivője megvédte a leengedést, amelyre egyébként 120 centi felett amúgy sort kellett volna keríteni.

Siófok, 2023. június 28.
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.
MTI/Vasvári Tamás
Siófok, 2023. június 28. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont. MTI/Vasvári Tamás

Július elejei tájékoztatása szerint a Balatonból összesen 6,5 centit eresztettek le a 121-es, a szabályozási szint fölötti magasság elérése óta, emellett összesen 4,5 centit párolgott a tó vize, köszönhetően a viszonylag csapadékos, nem annyira nyárias júniusnak. "A tó vízállása összesen 11 centimétert csökkent, nem 15-öt és nem 20-at, nem 30-at, ebből a leeresztés mindössze 6,5 centi volt"

Tavaly 105 centivel kezdte a szezont a Balatont, azt akkor 2022 májusában mérték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×